ΑΘΗΝΑ
06:34
|
16.04.2024
Η Γη «φλέγεται» και τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» πολλαπλασιάζονται. Το κλίμα ήταν στραβό από πριν, τώρα τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πράγματα ήταν πολύ και πολλαπλώς σκούρα για την ανθρωπότητα, προτού η Δύση εξαπολύσει – ως απάντηση στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία – ένα sui generis παγκόσμιο πόλεμο κατά της Ρωσίας (πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, δαιμονοποίηση και κυρώσεις).

Αν όμως το κλίμα ήταν στραβό από πριν τώρα τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος της Ουκρανίας με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων:

  • Κατακόρυφη άνοδο της πιθανότητας χρήσης πυρηνικών ή άλλων (βιολογικών, χημικών κλπ.) μέσων μαζικής καταστροφής και ως εκ τούτου εξόντωσης του ανθρώπινου είδους.
  • Κατακόρυφη άνοδο της πιθανότητας «θερμικού θανάτου» της ανθρωπότητας λόγω κλιματικής αλλαγής.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης ήταν εντελώς ανεπαρκή και πριν τον πόλεμο. Τώρα, η Ουκρανία εξαφάνισε το θέμα αυτό (δηλαδή το ζήτημα της επιβίωσης της ανθρωπότητας!) και από τα μέσα ενημέρωσης. Ακόμα και ο βομβαρδισμός προειδοποιήσεων από τους εγκυρότερους επιστημονικούς θεσμούς του κόσμου μας για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τώρα, καθότι μετά από λίγα χρόνια, ότι μέτρα και αν ληφθούν, η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αντιστρέψιμη, σπανίως προκαλούν κάποιο ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Άλλωστε, τόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όσο και όλων των υπόλοιπων ιστορικά πρωτοφανών απειλών κατά της ίδιας της ύπαρξης της ανθρωπότητας, προϋποθέτει πολύ βαθειά διεθνή συνεργασία, όχι διαρκείς πολέμους.

Ο πλανήτης φλέγεται

Η Γη «φλέγεται» και τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» πολλαπλασιάζονται στις πέντε ηπείρους. Κάθε μήνα περίπου, μια μεγάλη επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτάχυνση της πορείας προς μη αντιστρεπτή κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως να ιδρώνει το αυτί των πολιτικών σε Βορρά και σε Νότο, σε Ανατολή και σε Δύση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπάρχει τώρα 50% πιθανότητα η θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει έστω και προσωρινά τον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έως το 2026. O λόγος; Η παρουσία σε επίπεδα ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Και αυτό παρά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας και παρά τις ατελείωτες, δαπανηρές και αναποτελεσματικές παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα.

Το 2015, η αντίστοιχη με την τωρινή έκθεση του ΠΜΟ για το κλίμα έδινε μηδέν την πιθανότητα μια από τις επόμενες πέντε χρονιές, δηλαδή μέχρι το 2020, να είναι θερμότερη της προβιομηχανικής εποχής κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου. Γι’ αυτό η νέα πρόβλεψη δείχνει πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση. Αν η θερμοκρασία της Γης ξεπεράσει έστω και προσωρινά τον στόχο για το 2100 μέσα στην επόμενη πενταετία, πόσες πιθανότητας υπάρχουν με τις σημερινές πολιτικές να «πιαστούν» τελικά οι συνολικοί στόχοι; Μάλλον καμία. Προφανώς οι κυβερνήσεις διεθνώς το γνωρίζουν, αλλά κάνουν ότι το αγνοούν.

Ο ενάμισυς βαθμός

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα έθεσε ως στόχο της παγκόσμιας κοινότητας να μην ξεπεράσει η υπερθέρμανση τον 1,5 βαθμό Κελσίου, για να μην προκληθούν μείζονα προβλήματα ή, τουλάχιστον, τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο 1,5 βαθμός δεν είναι μια «τυχαία στατιστική» εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΜΟ, παρουσιάζοντας την έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Είναι ένας δείκτης του σημείου από το οποίο και πέρα οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης θα γίνουν αυξανόμενα ζημιογόνες για τον άνθρωπο και για ολόκληρο τον πλανήτη.

H έκθεσητου ΠΜΟ και της βρετανικής ΕΜΥ τονίζει ότι οι «παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό ότι θα αυξάνονται στην περίοδο 2022-26. Ισχυροί καύσωνες, φωτιές, ξηρασίες και πλημμύρες θα είναι μεταξύ των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής που θα γίνονται όλο και πιθανότερα καθώς ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός. Ένας παρατεταμένος καύσωνας στην Ινδία και το Πακιστάν προκάλεσε ήδη ελλείψεις κάρβουνου και μπλακάουτ ενέργειας. «Όσο εκπέμπουμε αέρια θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται».

Σταματήστε τη χρήση ορυκτών καυσίμων

Για να σταματήσει η αύξηση της θερμοκρασίας, μία μέθοδος υπάρχει, και μόνο μία, υπενθυμίζουν και πάλι στην έκθεσή τους ο ΠΜΟ και οι Βρετανοί μετεωρολόγοι: η διακοπή της καύσης ορυκτών καυσίμων. Όχι μόνο δεν πάμε όμως σε τέτοια κατεύθυνση, ο πόλεμος των κυρώσεων και αντικυρώσεων έχει οδηγήσει σε αύξηση των σχεδίων εξορύξεων φυσικού αερίου, και μάλιστα του ιδιαίτερα επιβαρυντικού για το φυσικό περιβάλλον σχιστολιθικού φυσικού αερίου, στην κατασκευή ακριβών εγκαταστάσεων εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη – επενδύσεις που πρέπει να παραμείνουν πολλά χρόνια σε λειτουργία για να αποσβεσθούν- και στην αύξηση της χρήσης κάρβουνου για παραγωγή ενέργειας.

Η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του ΠΜΟ για το κλίμα συνέπεσε με τον θανατηφόρο καύσωνα που έπληξε την ινδική υποήπειρο, φτάνοντας αυτή την περιοχή, όπου κατοικεί 1,5 δις άνθρωποι, στο κατώφλι μιας πάρα πολύ μεγάλης καταστροφής και υπενθυμίζοντας τον δραματικό και άκρως επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής απειλής.

Ή τώρα ή ποτέ!

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο οι επιστήμονες που συνέταξαν την τελευταία έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC) που έχει δημιουργήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προειδοποίησαν ότι, αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού είναι η τώρα ή ποτέ, λόγω του ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα εισέλθει σε περιοχή μη αντιστροφής. «Αν δεν πραγματοποιήσουμε αμέσως μεγάλους περιορισμούς των εκπομπών» θα είναι αδύνατο να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, τόνισε ο εκ των επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας ΙΙΙ του IPCCπου συνέταξε την πρόσφατη μελέτη Jim Skea.

Μόνο μια παγκόσμια εξέγερση, τροφοδοτημένη και από την ταχύτητα και την ένταση της ραγδαίας επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, και από ένα «περίσσευμα συνείδησης» για τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα και την ανάγκη ίδρυσης ενός νέου πολιτισμού, μπορεί ίσως να σώσει το ανθρώπινο είδος.

Πριν από εκατό χρόνια, η Ρόζα Λούξεμπουργκ βροντοφώναζε «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Σήμερα, το δίλημμα είναι «Σοσιαλισμός (ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς να βάλετε στη θέση του) ή Εξόντωση» του Γένους των Ανθρώπων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα