ΑΘΗΝΑ
12:23
|
08.08.2022
Χρειάζεται ειδική ενασχόληση και με το θύμα, ώστε να εξασφαλισθεί η δίκαιη καταδίκη του δράστη της σύγχρονης μορφής δουλεμπορίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (Trafficking) έστειλε σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης.

Αφορμή έδωσε μία επιστολή του εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Ηρακλή Μοσκώφ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία ανέφερε ότι οι περισσότερες εισαγγελικές διατάξεις χαρακτηρισμού προσώπων ως θυμάτων εμπορίας ανθρώπου είναι απορριπτικές, παρά τις θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην ίδια επιστολή τονιζόταν πως και οι λίγες θετικές που υπάρχουν εκδίδονται με περιορισμένη χρονική ισχύ, φαινόμενο «που δεν συμβαδίζει με το σκοπό και το πνεύμα» της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος Εισαγγελίας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας  ανθρώπων | Liberal.gr

Στην εγκύκλιο του, ο Σκιαδαρέσης αναφέρει, ότι σύμφωνα με σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στην Βαρσοβία το 2005 «η εμπορία ανθρώπων με την παγίδευση των θυμάτων της, είναι η σύγχρονη μορφή του παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου και τα ανθρώπινα όντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα προς αγορά και πώληση και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, συνήθως στη βιομηχανία του σεξ, αλλά και στη γεωργία, κλπ, έναντι ελάχιστης ή καθόλου αμοιβής». Και συνεχίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, «η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη σε μέγεθος παράνομη δραστηριότητα αποκόμισης χρημάτων στο κόσμο μετά την διακίνηση όπλων και ναρκωτικών».

Παράλληλα, αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι στην πράξη οι εισαγγελικές αρχές (και ειδικά του πρώτου βαθμού) αντιμετωπίζουν με μια δυστοκία το όλο θέμα για τον χαρακτηρισμό αναγνώρισης ενός ατόμου ως «θύμα εμπορίας ανθρώπων».

Τέλος, στην εγκύκλιο του ο Σκιαδαρέσης, καταλήγει:

«Δεν αρκεί η γνωστή εισαγγελική εστιασμένη στον κατηγορούμενο ενασχόληση, αλλά χρειάζεται ειδική ενασχόληση και με το θύμα, ώστε εφόσον συντρέχει ενοχή να εξασφαλισθεί η δίκαιη καταδίκη του δράστη της σύγχρονης μορφής δουλεμπορίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεξικό: Παραμένουν παγιδευμένοι δέκα οι ανθρακωρύχοι

Ποινικό αδίκημα η λεκτική σεξουαλική παρενόχληση στη Βρετανία

Μετά από 16 ημέρες έσβησε η φωτιά στη Βάλια Κάλντα

Βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύφθηκε στον Πάδο λόγω ξηρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα