ΑΘΗΝΑ
10:10
|
05.11.2024
10ήμερη περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στις χώρες τις περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα φέρεται να επιδιώκει μια ευρεία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με 10 κράτη του Νότιου Ειρηνικού, καθώς ο υπουργός εξωτερικών της Γουάνγκ Γι, ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες τις περιοχής σήμερα Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια του 10ήμερου ταξιδιού του ο Κινέζος αξιωματούχος, πρόκειται να επισκεφθεί τα Νησιά του Σολομώντα με τα οποία υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία ασφαλείας που θορύβησε ΗΠΑ και Αυστραλία, το Κιριμπάτι, τη Σαμόα, τα Φίτζι, την Τόνγκα, το Βανουάτου, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Γουάνγκ θα συμμετέχει στη δεύτερη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των νησιών της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί στα νησιά Φίτζι στις 30 Μαΐου, όπου και αναμένεται να καταθέσει ένα πενταετές σχέδιο δράσης και μια πρόταση κοινού ανακοινωθέντος.

Το προσχέδιο αυτού του ανακοινωθέντος, το οποίο κοινοποιήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περιγράφει λεπτομερώς το πώς η Κίνα και τα έθνη του Ειρηνικού μπορούν «να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία τους στους τομείς της παραδοσιακής και μη παραδοσιακής ασφάλειας».

Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, αλλά και συμφωνίες για την εκπαίδευση, την αστυνόμευση και τις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, καθώς και σχέδια συνεργασίας για δίκτυα δεδομένων, κυβερνοασφάλεια και τελωνειακές υπηρεσίες.

Το τελευταίο σημείο θα δώσει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei το πράσινο φως για να εισέλθει στην αγορά του Ειρηνικού και να δημιουργήσει δίκτυα 5G.

Η δραστηριότητα του κινεζικού κολοσσού, έχει αποκλειστεί από πολλές δυτικές και συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τους στενούς δεσμούς της με το κινεζικό κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία μέχρι τώρα έχουν εμποδίσει επίσης τη Huawei να κατασκευάσει υποθαλάσσια καλώδια και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το Reuters.

Συναγερμός στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή

Το σχέδιο δείχνει μία «Κίνα που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του κόσμου όπου η Αυστραλία υπήρξε προνομιακός εταίρος στον τομέα της ασφάλειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποίησε σήμερα ο νεοεκλεγής Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι και ανακοίνωσε εντατικότερη δέσμευση της Αυστραλίας στον Ειρηνικό, με την χορήγηση 500 εκατομμυρίων για την εκπαίδευση στην άμυνα και την ναυτική ασφάλεια, καθώς και για την χρηματοδότηση υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής.

Σήμερα, δε,  η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ βρίσκεται στα νησιά Φίτζι για να παρουσιάσει και να συζητήσει τα σχέδια αυτά.

Το προσχέδιο του κινεζικού σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει θορυβήσει τουλάχιστον μία χώρα του Ειρηνικού, τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, που αποτελούν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του μικρού νησιωτικού κράτους, Ντέιβιντ Πανουέλο, φέρεται να έστειλε επιστολή σε άλλους αρχηγούς κρατών στην περιοχή καλώντας τους να μην αποδεχτούν το ανακοινωθέν, το οποίο θα έδινε σοβαρά ερείσματα στο Πεκίνο, μεταδίδει το Reuters, ενώ προειδοποιεί και για αύξηση των εντάσεων στην περιοχή έως και για έναν άλλο «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

«Οι πρακτικές επιπτώσεις … του κινεζικού ελέγχου στις επικοινωνιακές μας στις υποδομές, στην ωκεάνια επικράτειά μας και στους πόρους της και στον χώρο ασφάλειάς μας, εκτός από τις επιπτώσεις στην κυριαρχία μας, αυξάνει τις πιθανότητες να έρθει η Κίνα σε σύγκρουση με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία», φέρεται να υποστηρίζει.

Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι χώρες του Ειρηνικού θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές για σε πιθανή συμφωνία και εξέφρασε την ανησυχία ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται με μια εσπευσμένη, αδιαφανή διαδικασία».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ένα μοτίβο να προσφέρει σκιώδεις, ασαφείς συμφωνίες με μικρή διαφάνεια ή περιφερειακές διαβουλεύσεις σε τομείς που σχετίζονται με την αλιεία, τη διαχείριση πόρων, την αναπτυξιακή βοήθεια και πιο πρόσφατα, ακόμη και πρακτικές ασφάλειας», είπε στους δημοσιογράφους.

Είπε επίσης ότι η προοπτική μιας συμφωνίας για την ασφάλεια είναι ανησυχητική και το μόνο που θα καταφέρει είναι «να τροφοδοτήσει τις περιφερειακές και διεθνείς εντάσεις και να αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του εσωτερικού – του μηχανισμού εσωτερικής ασφάλειας του Πεκίνου στον Ειρηνικό».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, δήλωσε ότι θεωρεί «τον Ειρηνικό οικογένειά μας και, κατά συνέπεια, όταν υπάρχουν ανάγκες ασφαλείας, είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε στην έκκληση» δείχνοντας κι αυτή με τη σειρά της, την ενόχλησή της από τα σχέδια του Πεκίνου

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Νέα συνάντηση Πούτιν στο Κρεμλίνο με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας (upd)

Ότι η Τουρκία έχει διακόψει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ δηλώνει ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα