ΑΘΗΝΑ
13:26
|
01.05.2024
Η Ιταλία εναποθέτει τις ελπίδες της στην Αλγερία, η οποία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της μετά τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρώμη και σηματοδοτεί την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μετά και τις επισκέψεις Ιταλών αξιωματούχων στο Αλγέρι, τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο.

Η Ιταλία εναποθέτει τις ελπίδες της στην Αλγερία, η οποία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο μετά τη Ρωσία. Τον Απρίλιο, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni συμφώνησε με την αλγερινή Sonatrach να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού Transmed, φτάνοντας τα εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2023-2024.

Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας της Αλγερίας, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης ενός σχεδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους σχεδόν 200 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Σαρδηνία με την περιοχή El-Chafia στην Αλγερία, επιτρέποντας την ανταλλαγή έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Αλγερινού προέδρου στη Ρώμη, τα ενεργειακά θέματα θα είναι κυρίαρχα πιθανότατα στην ατζέντα.

Οι διμερείς συνομιλίες θα αποτελέσουν την ευκαιρία για την «υπογραφή ορισμένων συμφωνιών που βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», ανακοίνωσε το ιταλικό πρωθυπουργικό μέγαρο σε επίσημο σημείωμα.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών συμβαίνει καθώς ο μακροχρόνιος εταίρος της Ιταλίας, η Ισπανία, βρίσκεται σε διπλωματική διαμάχη με την Αλγερία για το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας.

Με πληροφορίες από Euractiv, Arab News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα