ΑΘΗΝΑ
02:38
|
28.04.2024
Μια ξεκάθαρη απάντηση του προέδρου της Κίνας στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αφορμή τις καταγγελίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων των…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, υπεραμύνθηκε της χώρας του διαμηνύοντας στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ ότι «δεν υπάρχει τέλεια χώρα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Μπατσελέτ, η οποία έφτασε στην Κίνα την περασμένη Δευτέρα για μια εξαήμερη περιοδεία, αναμένεται να επισκεφθεί τη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορίες για μαζικό εγκλεισμό, καταναγκαστική αφομοίωση, καταναγκαστική εργασία και καταναγκαστική στείρωση κατά των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Το Πεκίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες. Όμως, το ταξίδι – το πρώτο από έναν επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα από το 2005 – συνοδεύτηκε από ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση και την ελευθερία της Μπατσελέτ να μιλά με ντόπιους χωρίς επίβλεψη, εγείροντας φόβους ότι το Πεκίνο διακινδυνεύει την αξιοπιστία του γραφείου της.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κίνας είπε στην Μπατσελέτ ότι η ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του «ταιριάζει στις δικές της εθνικές συνθήκες». «Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμία χώρα δεν είναι τέλεια, δεν χρειάζονται ‘κήρυκες’ που να διαφεντεύουν άλλες χώρες, ακόμη λιγότερο εφόσον πολιτικοποιούν το θέμα, εφαρμόζουν δύο μέτρα και σταθμά ή το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε ο Σι Τζιπίνγκ σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Μπατσελέτ ανέφερε ότι δεσμεύτηκε για αυτή την επίσκεψη επειδή «είναι προτεραιότητα η άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στο CNN από την OHCHR. «Για να είναι βιώσιμες η ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια – τοπικά και διασυνοριακά – πρέπει στον πυρήνα τους να βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Μπατσελέτ. «Η Κίνα έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει στους πολυμερείς θεσμούς για την αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, την αστάθεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, την ανισότητα, την κλιματική αλλαγή και άλλα», πρόσθεσε.

Η Μπατσελέτ αναμένεται να επισκεφθεί τις πόλεις Κασγκάρ και Ουρούμκι στην Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ταξίδι της θα πραγματοποιηθεί σε «κλειστό κύκλο» – που σημαίνει ότι η αντιπροσωπεία της θα απομονωθεί μέσα σε μια «φούσκα» για να περιορίσει την πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού και δεν θα επιτρέπεται σε διεθνείς δημοσιογράφους να ταξιδέψουν μαζί της.

«Δεν έχουμε καμία προσδοκία ότι (η Κίνα) θα παραχωρήσει την απαραίτητη πρόσβαση που απαιτείται για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αχειραγώγητης αξιολόγησης του περιβάλλοντος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ», ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. «Πιστεύουμε πως ήταν λάθος να συμφωνήσουμε σε μια επίσκεψη υπό τις περιστάσεις», είπε ο Πράις, προσθέτοντας ότι η Μπατσελέτ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα «των φρικαλεοτήτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και της γενοκτονίας» στην περιοχή.

Σε δήλωσή της τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η Μπατσελέτ πρέπει «να θίξει το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της. «Η ιδιαίτερα καθυστερημένη επίσκεψη της Μιτσέλ Μπατσελέτ στη Σιντζιάνγκ είναι μια κρίσιμη ευκαιρία να θίξει το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, αλλά θα είναι επίσης μια συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να συγκαλύψει την αλήθεια», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Άγκνες Κάλαμαρντ. «Ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει μέτρα για να περιοριστεί αυτό και να μην επιτρέψει να τον χρησιμοποιήσουν για την υποστήριξη κραυγαλέας προπαγάνδας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα