ΑΘΗΝΑ
07:21
|
02.05.2024
Επισήμανε πως η υπόθεση της 21χρονης, σήμερα, αθλήτριας, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση βιασμού μέσω μεθοδικής χειραγώγησης και ψυχικής αποπλάνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την ιδιότητα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στη δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας για βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του πριν περίπου δέκα χρόνια.

Την υπόθεση είχε φέρει ως γνωστόν στη Δικαιοσύνη πέρσι η ίδια.

Η χρυσή ολυμπιονίκης τόνισε πως η υπόθεση της 21χρονης, σήμερα, αθλήτριας, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση βιασμού μέσω μεθοδικής χειραγώγησης και ψυχικής αποπλάνησης του θύματος (διαδικασία που είναι γνωστή διεθνώς ως grooming και είναι διαδεδομένη στον χώρο του αθλητισμού).

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Kεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσει το θύμα | Η  Εφημερίδα των Συντακτών

Όπως επισήμανε η μάρτυρας με την επιπλέον ιδιότητα της πτυχιούχου ψυχολόγου, έχει έρθει η ίδια σε επαφή με θύματα grooming ομολογώντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση την τάραξε επειδή «αφορά πολλαπλούς βιασμούς ανήλικης από άτομο στον χώρο της ιστιοπλοΐας».

Αναφερόμενη στην διαδικασία αποπλάνησης, η  Μπεκατώρου είπε πως η περίπτωση της 21χρονης Αμαλίας της έκανε εντύπωση.

«Ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθα σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο, ήταν πολύ γνώριμο για μένα. Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική, που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, γι’ αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις, το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ, για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθειά του, τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

Η Σοφία Μπακατώρου είπε πως ενημερώθηκε για την υπόθεση από την ίδια την αθλήτρια, που της έστειλε μήνυμα λίγες ημέρες πριν η ολυμπιονίκης καταθέσει στον εισαγγελέα που ερευνούσε υποθέσεις κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού. «Την ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωσή της στον εισαγγελέα, γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομά της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ‘ναι, θέλω να το κάνω’…Μου είπε ότι στα 12 της τη βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας, κι όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν, τόσο πιο βίαιος γινόταν. Της έλεγε ότι η ίδια το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

Η ολυμπιονίκης τόνισε πως η καταγγέλλουσα έζησε σε ένα ασταθές περιβάλλον χωρίς ωριμότητα και σταθερά όρια. «Η Α. πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το διάστημα που χωρίζει την καταγγελία της αθλήτριας από τα συμβάντα, η κ. Μπεκατώρου τόνισε πως «κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα