ΑΘΗΝΑ
03:15
|
02.05.2024
Παλάτια, πυραμίδες και πλατείες ανακαλύφθηκαν σε εργοτάξιο, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιομηχανικό πάρκο στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρχαιολόγοι με τη σκαπάνη τους ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης των Μάγια γεμάτη με παλάτια, πυραμίδες και πλατείες σε ένα εργοτάξιο, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί βιομηχανικό πάρκο, κοντά στη Μέριδα, στη χερσόνησο Γιουκατάν.

Η τοποθεσία, που ονομάζεται Σιόλ, έχει χαρακτηριστικά μιας αρχιτεκτονικής των Μάγια που – σύμφωνα με τους αρχαιολόγους – είναι συνηθισμένη στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Γιουκατάν αλλά είναι σπάνια κοντά στη Μέριδα. «Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έμεναν κάποτε εδώ», είπε ο Κάρλος Περάσα, ένας εκ της ομάδας των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στην εκσκαφή και ανακάλυψαν την αρχαία πόλη που εκτιμάται ότι κατοικούνταν μεταξύ του 600 και 900 μ.Χ. .

«Ήταν άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές τάξεις… Ιερείς και γραμματείς που ζούσαν σε αυτά τα επιβλητικά παλάτια, αλλά και απλοί άνθρωποι που έμεναν σε μικρά σπίτια», πρόσθεσε ο Περάσα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σε μικρή απόσταση χώρους ταφής ενηλίκων και παιδιών, στους οποίους βρήκαν εργαλεία από οψιδιανό και πυριτόλιθο, προσφορές και προσωπικά αντικείμενα. Τα απομεινάρια θαλάσσιας ζωής που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή υποδηλώνουν ότι οι κάτοικοι ψάρευαν στην κοντινή ακτή.

Το Σιολ ανακαλύφθηκε μετά την έναρξη της κατασκευής του βιομηχανικού πάρκου. Θα εξακολουθήσει να χτίζεται, αλλά τα αρχαιολογικά ευρήματα θα διατηρηθούν, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες. «Με τον καιρό, η αστική εξάπλωση (στην περιοχή) έχει μεγαλώσει και πολλά αρχαία έχουν καταστραφεί… αλλά ακόμη κι εμείς, ως αρχαιολόγοι, δεν περιμέναμε να βρούμε μια τοποθεσία τόσο καλά διατηρημένη», τόνισε ο Κάρλος Περάσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα