ΑΘΗΝΑ
14:23
|
03.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπέγραψε συμφωνία με τη Σαμόα το Σάββατο για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπέγραψε συμφωνία με τη Σαμόα το Σάββατο για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων, ενώ ο νέος ηγέτης της Αυστραλίας είπε ότι είχε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τον Ειρηνικό, καθώς το Πεκίνο και η Καμπέρα συνέχισαν τις αντίπαλες εκστρατείες για να προσελκύσουν την περιοχή.

Η Κίνα βασίζεται σε ένα σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε πρόσφατα με τις Νήσους Σολομώντα, το οποίο έχει ανησυχήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, όπως η Αυστραλία, καθώς φοβούνται μια ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία από το Πεκίνο. Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει καταστήσει τα νησιά του Ειρηνικού πρώιμη διπλωματική προτεραιότητα.

Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, που ορκίστηκε τη Δευτέρα, είπε το Σάββατο ότι το σχέδιο της Εργατικής κυβέρνησής του περιλαμβάνει μια σχολή εκπαίδευσης στον τομέα της άμυνας, υποστήριξη για την ασφάλεια στη θάλασσα, ενίσχυση της βοήθειας και εκ νέου εμπλοκή της περιοχής στην κλιματική αλλαγή.

«Θα είμαστε προορατικοί στην περιοχή, θέλουμε να εμπλακούμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Κινέζος Γουάνγκ Γι, σε περιοδεία στον Ειρηνικό επιδιώκοντας μια συμφωνία 10 εθνών για την ασφάλεια και το εμπόριο, ολοκλήρωσε την επίσκεψη στη Σαμόα, όπου συνάντησε την πρωθυπουργό Φιάμε Ναόμι Ματαάφα και υπέγραψε έγγραφα που περιλαμβάνουν μια “συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας”, είπε η Σαμόα σε δήλωση.

«Η Σαμόα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία που θα αποδώσει κοινά συμφέροντα και δεσμεύσεις», ανέφερε.

Επίσης το Σάββατο, ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα είπε ότι είχε μια «υπέροχη συνάντηση» με την Αυστραλή Πένυ Γουόνγκ, η οποία είχε επισκεφθεί λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να δείξει την προσοχή της νέας κυβέρνησης στα νησιά του Ειρηνικού.

“Τα Φίτζι δεν είναι η αυλή κανενός – είμαστε μέρος μιας οικογένειας του Ειρηνικού”, έγραψε ο Μπαϊνιμαράμα στο Twitter, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του με την Πένυ Γουόνγκ να δίνουν τα χέρια.

Ο Μπαϊνιμαράμα φαινόταν να ασκεί κριτική στον Σκοτ Μόρισον, τον συντηρητικό πρωθυπουργό που ανατράπηκε σε εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο οποίος κάποτε αναφερόταν στον Ειρηνικό ως την «πίσω αυλή» της Αυστραλίας.

Η κλιματική αλλαγή, την οποία τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού θεωρούν υπαρξιακή απειλή, ήταν ένα βασικό ζήτημα στις εκλογές.

Η Γουόνγκ της Αυστραλίας είπε ότι η Καμπέρα θα είναι ένας εταίρος που δεν θα έρχεται με δεσμούς, ενώ ο Γουάνγκ της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δεσμοί του Πεκίνου με τα Νησιά του Σολομώντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα περιφερειακό μοντέλο.

Ο Γουάνγκ κατευθύνθηκε στα Φίτζι, όπου αναμένεται να πιέσει για την περιφερειακή συμφωνία σε μια συνάντηση που θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα