ΑΘΗΝΑ
02:58
|
26.04.2024
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες - Αντιστέκεται στις Δυτικές πιέσεις το Βελιγράδι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν για μια νέα, τριετή, σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, σε αντικατάσταση της προηγούμενης που λήγει στις 31 Μαΐου.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για την τιμή τώρα, όλες οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με την Gazprom», ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας μόνο ότι η τιμή θα συνδέεται με την αντίστοιχη του πετρελαίου, αλλά και την παραδοτέα ποσότητα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βούτσιτς, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την επέκταση των απαραίτητων χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σερβία, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Πούτιν είπε να του τηλεφωνήσω αν νιώσω ότι υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι παρουσίασε στον Βλαντίμιρ Πούτην, τη θέση του σχετικά με την επιθυμία της Σερβίας να υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και ότι ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε την δική του άποψη. «Είπε ότι υπάρχει μια προσφερόμενη συμφωνία, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι στη Μόσχα, το Κίεβο και άλλα κέντρα εξουσίας. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει ειρήνη» πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η Σερβία, η οποία επιδιώκει εδώ και μία δεκαετία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις τις Δύσης να ευθυγραμμιστεί με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. «Κρατάμε τη δική μας σερβική θέση και ασκούμε πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστά, προ ημερών, ο Σέρβος πρόεδρος.

Η Σερβία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, με το μονοπώλιο στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέχει η ρωσική εταιρεία Gazprom καθώς η Gazprom Neft και η Gazprom μαζί κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο στη μοναδική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, ενώ η Gazprom είναι πλειοψηφικός μέτοχος στη μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.

Συζήτησαν και για το Κοσσυφοπέδιο λέει η Μόσχα

«Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο» ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε για μια σειρά από διεθνή θέματα – την κατάσταση στην Ουκρανία και την εξέλιξη των γεγονότων γύρω από το Κοσσυφοπέδιο», αναφέρει το μήνυμα.

Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι οι πρόεδροι επιβεβαίωσαν «την αμοιβαία πρόθεσή τους να ενισχύσουν με συνέπεια τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας στη βάση των παραδοσιακά στενών δεσμών μεταξύ των λαών των δύο χωρών».

«Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα της τρέχουσας ατζέντας των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων για την επέκταση της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήθηκε, ειδικότερα, ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Σερβία χωρίς διακοπή», αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από Reuters, slobodnaevropa.org. TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα