ΑΘΗΝΑ
13:34
|
19.05.2024
Εμμένει στην αντίθεσή του για Σουηδία και ΦΙνλανδία και προαναγγέλλει «ξαφνική» επίθεση στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για μια ακόμα φορά ο Τουρκος πρόεδρος επετέθη ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεβάζοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι ομόλογός μου. Δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που κάναμε στο παρελθόν. Η Ελλάδα εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ και η τότε τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα τώρα χρωστάει 400 δις ευρώ, η Αμερική έχει πέντε συν τέσσερις, εννέα βάσεις στην Ελλάδα. Εναντίον ποιανού είναι αυτές οι βάσεις: Λένε εναντίον της Ρωσίας, αυτό είναι ψέμα. Δεν είναι ειλικρινείς. Η στάση τους εναντίον της Τουρκίας είναι προφανής. Τι έκαναν στο Μητσοτάκη τις προάλλες; Άνοιξαν τις θύρες του Κογκρέσου και του επέτρεψαν να μιλήσει. Τον χειροκρότησαν  και τον επευφημούσαν. Το θέμα των F-16 μπήκε στην ατζέντα. Ένας Μουσουλμάνος δεν μπορεί να εξαπατηθεί δυο φορές».Πρόσθεσε επίσης ότι «όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε “ναι” στις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». 

Επιμένει στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία

Αναφορικά με το ζήτημα της διέυρυνσης του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους απεσταλμένους της Φινλανδίας και της Σουηδίας την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο».

Λέγοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε, ωστόσο, ότι δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καλύψουν τις τουρκικές απαιτήσεις και τόνισε ότι «οι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης ενώ η Σουηδία τους προστατεύει με τη δική της αστυνομία».

«Δεν είναι ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν σχετικά με την είσοδο χωρών που αγκαλιάζουν και τροφοδοτούν τέτοιους τρομοκράτες στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένας οργανισμός ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε “ναι” για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επιχείρηση στη Συρία μπορεί να συμβεί «ξαφνικά»

Σχετικά με μια πιθανή νέα τουρκική επιχείρηση ασφαλείας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο πρόεδρος τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια κανενός, πρόσθεσε. «Όπως λέω πάντα, θα τα καταφέρουμε ξαφνικά ένα βράδυ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να διατηρήσουν διαύλους διαλόγου και διπλωματίας, ώστε να επέλθει ειρήνη.

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα