ΑΘΗΝΑ
20:58
|
26.04.2024
Η εξέλιξη δεν δείχνει να αλλάζει την δύσκολη κατάσταση για το μεγαλύτερο μέρος του σουδανικού λαού που αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στο πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σουδανός στρατηγός που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία και τον προεδρικό θώκο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ανακοίνωσε την Κυριακή την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 25ης Οκτώβρη 2021 προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις εκατομμυρίων Σουδανών πολιτών που διαδήλωσαν επί μήνες στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων με τίμημα την ζωή, την σωματική τους ακεραιότητα ή και την ελευθερία τους. Πολλές δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν πριν αλλά και μετά το πραξικόπημα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που ανοίγει παράλληλα την πόρτα της απελευθέρωσης ορισμένων εκ των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν στη διάρκεια αιματοβαμμένων διαδηλώσεων, υποτίθεται πως ελήφθη στο πλαίσιο «αποδοτικού και ουσιαστικού διαλόγου που επιτυγχάνει τη σταθερότητα για την μεταβατική περίοδο».

Στην πράξη ωστόσο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα στο τελευταίο 24ωρο  καθώς ο στρατός εξακολουθεί να διαφεντεύει τις τύχες της χώρας, όπως και πριν, δίχως την παραμικρή διαφορά σε σχέση με ό,τι επικρατούσε έως την ανακοίνωση της άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Σουδανό «πρόεδρο» στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα