ΑΘΗΝΑ
11:23
|
20.04.2024
Μέτριες προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο κενό έπεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χθεσινές διαπραγματεύσεις προκειμένου να πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (30/5) το απόγευμα.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να εμποδίζει τα ευρωπαϊκά σχέδια, επικαλούμενη φόβους για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, καθώς η χώρα εξαρτάται για το 65% των πετρελαϊκών της αναγκών από το ρωσικό αργό που προμηθεύεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος διέρχεται από τη Ρωσία σε διάφορα σημεία της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Η Βουδαπέστη απέρριψε ως ανεπαρκή την πρόταση να της δοθούν δύο χρόνια περισσότερο από τα άλλα κράτη της Ε.Ε. για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια για να προσαρμόσει τα διυλιστήριά της ώστε να επεξεργάζονται μη ρωσικό αργό και να ενισχύσει τη χωρητικότητα του αγωγού προς τη γειτονική Κροατία.

Οι αντιπρόσωποι των 27 εξέτασαν χθες μία νέα πρόταση της γαλλικής προεδρίας, που προβλέπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης ως το τέλος της χρονιάς, με την εξαίρεση «προς το παρόν» αυτού που διαμετακομίζεται μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αγωγός Ντρούζμπα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνόλου των προμηθειών πετρελαίου της Ε.Ε. από τη Ρωσία, ενώ το πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα αντιπροσωπεύει τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, που επίσης προμηθεύονται από τον αγωγό Ντρούζμπα, αποδέχθηκαν εξαιρέσεις δυόμισι ετών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές της Ε.Ε..

Η πρόταση προβλέπει τον τερματισμό των αγορών ρωσικού πετρελαίου εντός έξι μηνών και ρωσικών πετρελαιοειδών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αναφέρεται και σε πρόσθετες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και διεύρυνση του καταλόγου των Ρώσων πολιτών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Ένωσης.

«Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού»

Ωστόσο, οι πρεσβευτές της Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί του συμβιβασμού, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η συμβιβαστική πρόταση εγείρει ζητήματα δικαιοσύνης όσον αφορά το βάρος των κυρώσεων που επωμίζονται τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το «ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού» της ενιαίας αγοράς του μπλοκ θα γέρνει από το συμβιβαστικό σχέδιο για την απαγόρευση της παράδοσης ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια, ενώ θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η ροή πετρελαίου μέσω αγωγών.

Την Κυριακή, ορισμένα δυτικοευρωπαϊκά κράτη μέλη διαμαρτυρήθηκαν ότι η εξαίρεση από τους αγωγούς θα ωφελούσε άδικα χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία που δεν κινδυνεύουν από ελλείψεις καυσίμων, ενώ θα τους παρείχε αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς διαφαίνεται μία μικρή αισιοδοξία. «Μπορεί να μην πετύχει, μπορεί να πετύχει, αλλά νομίζω ότι έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Υπάρχει προθυμία από όλα τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο από τις ευρωπαϊκές αγορές. Το ερώτημα είναι, πώς θα το κάνουμε και πώς θα λάβουμε υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε, αλλά ήταν πολύ πιο αισιόδοξος από ό,τι άλλοι ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται πιθανό, το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα από τους ηγέτες της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αρκετές χώρες της Κοινότητας ήθελαν να αποφύγουν.

Ένας αξιωματούχος της Κομισιόν μετρίασε τις προσδοκίες για μια συμφωνία για τις κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής λέγοντας ότι οι ηγέτες θα «ενημερωθούν μόνο εν συντομία» το βράδυ της Δευτέρας και ότι αναμένεται συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο πρεσβευτών της Ε.Ε..

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επιλογή να αναβληθεί ολόκληρο το πακέτο των νέων κυρώσεων έως ότου βρεθεί λύση για την παροχή εναλλακτικών προμηθειών πετρελαίου στην Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι, εφόσον η απαγόρευση δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη για γρήγορη συμφωνία.

Υποσχέθηκε υποστήριξη, αλλά…

Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί στους ηγέτες της Ε.Ε. ουσιαστικά, θα πιέσει το μπλοκ να «σκοτώσει τις ρωσικές εξαγωγές» τρεις μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια προηγούμενη σύνοδο κορυφή τον Μάρτιο εξέπεμψε μια συναισθηματική έκκληση για βοήθεια και περισσότερες κυρώσεις, αλλά επίσης επιτέθηκε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για την παρεμπόδιση των προηγούμενων μέτρων.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο αναφέρει η ιστοσελίδα EURACTIV, οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν καλύτερα την Ουκρανία τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας και πώς θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις υψηλές τιμές της ενέργειας, την επικείμενη έλλειψη τροφίμων και τις αμυντικές ανάγκες της Ε.Ε.. Ωστόσο, αναμένονται ελάχιστες νέες αποφάσεις για οποιοδήποτε από τα κύρια θέματα.

Μία από τις υποσχέσεις περιλαμβάνει την πολιτική υποστήριξη για ένα πακέτο δανείων της Ε.Ε. ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ένα μικρό στοιχείο επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους των τόκων, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να διατηρήσει την κυβέρνησή της και να πληρώσει τους μισθούς για περίπου δύο μήνες.

Με πληροφορίες από Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα