ΑΘΗΝΑ
16:21
|
27.04.2024
Φωτογράφισε ως «Ναζί» ακτιβιστές για το κλίμα που διέκοψαν ομιλία του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις για σχόλιο του που πολλοί ερμήνευσαν ως παραλληλισμό των ακτιβιστών για το κλίμα με τους ναζί, κάτι που το γραφείο του διέψευσε.

Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου έγιναν, όταν η ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας στη Στουτγάρδη διακόπηκε από ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι παρενόχλησαν την εκδήλωση και προσπάθησαν να ανέβουν στη σκηνή.

Ο Γερμανός καγκελάριος μιλούσε για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και τις επακόλουθες απώλειες θέσεων εργασίας στην ανοιχτή εξόρυξη, όταν διακόπηκε από τους ακτιβιστές.

«Θα πω πολύ ειλικρινά: Αυτές οι μαυροφορεμένες σκηνές σε διάφορες εκδηλώσεις από τους ίδιους πάντα ανθρώπους μου θυμίζουν μια εποχή που έχει περάσει προ πολλού – ευτυχώς», σχολίασε ο Σολτς. «Έχω επίσης βρεθεί και στο παρελθόν σε εκδηλώσεις όπου κάθονταν πέντε άνθρωποι, όλοι ντυμένοι το ίδιο, όλοι είχαν μια προβαρισμένη στάση και κάνουν πάλι το ίδιο κάθε φορά», πρόσθεσε.

Αρκετοί παρατηρητές εξέλαβαν την αναφορά σε μια εποχή που ευτυχώς έχει περάσει προ πολλού για να υποδηλώσουν την κυριαρχία των εθνικοσοσιαλιστών στη Γερμανία, αν και ο Σολτς δεν διευκρίνισε για ποια χρονική περίοδο μιλούσε.

«Ο Σολτς συγκρίνει τους ακτιβιστές για το κλίμα με τους Ναζί», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα η Λουίζα Νοϊμπάουερ, το πιο προβεβλημένο πρόσωπο του νεανικού κινήματος για το κλίμα Fridays for Future στη Γερμανία. Η Νοϊμπάουερ κατηγόρησε τον Σολτς ότι ευτελίζει τη ναζιστική κυριαρχία και, «παραδόξως, μαζί με αυτήν και την κλιματική κρίση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το σχόλιο δεν είχε σκοπό να αναφερθεί στον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σε τι αναφερόταν ο Σολτς αντί αυτού.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Κέντρου Άννα Φρανκ, Μέρον Μέντελ, επέκρινε επίσης τον Σολτς για τα σχόλιά του, λέγοντας ότι ο «συσχετισμός με τη ναζιστική εποχή είναι τουλάχιστον προφανής». Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή ειδησεογραφική πύλη Buzzfeed, ο Μέντελ κάλεσε, ως εκ τούτου, τον Σολτς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι πραγματικά εννοούσε.

Με πληροφορίες από Euractiv, CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα