ΑΘΗΝΑ
21:36
|
04.10.2022
«Τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημέρωσε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει σε τριμερή ανταλλαγή (Ringtausch) με την Ελλάδα, μέσω της οποίας παλαιότερα ελληνικά όπλα σοβιετικής εποχής θα δοθούν στην Ουκρανία και στη θέση τους η Αθήνα θα λάβει σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης.

«Θα παρέχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Σολτς μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχει συνάψει σχετική συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για γερμανικά άρματα μάχης τύπου IFV.

Ο καγκελάριος δεν διευκρίνισε το είδος του οπλισμού που θα αποστείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ελληνικός στρατός διαθέτει άρματα σοβιετικής κατασκευής τύπου ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία είχε προμηθευτεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού στρατού το 1993.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε ότι συζήτησε και με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι για μία παρόμοια ανταλλαγή. 

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε κατηγορήσει τη Γερμανία ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της να δώσει στη Βαρσοβία γερμανικά άρματα μάχης, με αντάλλαγμα η Πολωνία να στείλει τανκς σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

Τι ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς» συμφωνήθηκε η αποστολή στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων και η παραλαβή γερμανικών.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-1 στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία | ΑΘΗΝΑ  9,84

Ειδικότερα, «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder». Πρόκειται, δηλαδή, για οχήματα που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά την ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Μεγάλο μέρος του οπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας είχε παραχωρηθεί σε συμμαχικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

«Ζητάς βοήθεια από τις ΗΠΑ» είπε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

Διαψεύδουν στις ΗΠΑ τα περί ενδείξεων για πιθανή χρήση πυρηνικών από Ρωσία

Σύλληψη 10χρονου Παλαιστίνιου από αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

«Πολύ έξυπνο πακέτο» τα 200 δισ. ευρώ λέει ο Σολτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα