ΑΘΗΝΑ
19:46
|
26.04.2024
Σκηνικά «άγριας Δύσης» στήνονται στις «εικονικές» κοινωνίες της εταιρίας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Meta, Horizon’s World.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκηνικά «άγριας Δύσης» φαίνεται πως στήνονται στις «εικονικές» κοινωνίες της εταιρίας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Meta, Horizon’s World στο λεγόμενο Metaverse: Μια κερδοσκοπική μελλοντική επανάληψη του Διαδικτύου, που αποτελείται κυρίως από κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς τρισδιάστατους εικονικούς χώρους που συνδέονται με ένα αντιληπτό εικονικό σύμπαν.

Μία ερευνήτρια που διερευνούσε την συγκεκριμένη πλατφόρμα για λογαριασμό του διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «SumOfUs» (που επιδιώκει τον περιορισμό της ισχύος τεχνολογικών πολυεθνικών εταιριών) κατήγγειλε πως έπεσε θύμα εικονικού «βιασμού» από άλλο χρήστη ενώ άλλοι «παίχτες» παρακολουθούσαν τις σκηνές βίας «πίνοντας βότκα».

Βιασμός μετά από περιήγηση μίας ώρας…

Σύμφωνα με αναφορά της οργάνωσής της, η ερευνήτρια μετά από χρήση περίπου μίας ώρας της συγκεκριμένης πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, οδηγήθηκε σε «ιδιωτικό δωμάτιο» όπου γινόταν πάρτι. Εκεί, όπως δήλωσε, βιάστηκε από έναν άλλο χρήστη που «της έλεγε συνεχώς να γυρίσει από πίσω ώστε να το κάνουν και με αυτόν τον τρόπο ενώ οι άλλοι έξω από το παράθυρο παρακολουθούσαν ενώ ένας άλλος χρήστης στο δωμάτιο έβλεπε και έπινε βότκα».

Σε σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent επισημαίνεται πως  «η σεξουαλική πράξη δεν ήταν συναινετική» και πως η ερευνήτρια «ένιωσε αποπροσανατολισμό και σύγχυση».

Woman's avatar 'gang-raped' within 60 seconds of joining Metaverse

Φαίνεται πάντως πως η άσχημη εμπειρία της δεν είναι σπάνια καθώς κατά καιρούς αναφέρονται και άλλες βίαιες σεξιστικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών στις εικονικές «κοινωνίες» της Meta. Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται μάλιστα η περίπτωση άλλης ανώνυμης χρήστριας της πλατφόρμας που δήλωσε πως το εικονικό της είδωλο (άβαταρ) δέχθηκε άσεμνες χειρονομίες από έναν «ξένο παίχτη». Επισημαίνονται επίσης και περιπτώσεις κατά τις οποίες γυναικεία άβαταρ έπεσαν θύματα σεξουαλικής και λεκτικής βίας ή κακοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση το κρούσμα «βιασμού» που κατήγγειλε η ερευνήτρια της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης SumOfUs φαίνεται πως δεν είναι «μεμονωμένο» κρούσμα. Η ίδια επισήμανε πόσο γρήγορα δέχθηκε «σεξουαλική επίθεση» μπαίνοντας στην πλατφόρμα αφότου ένας άλλος χρήσης την παρότρυνε να απενεργοποιήσει ρύθμιση «προσωπικής οριοθέτησης χώρου» και «ασφάλειας». Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την ταραχή της από το όλο συμβάν, η ερευνήτρια τόνισε πως «όταν ένας άλλος χρήστης σε ακουμπά νιώθεις τη δόνηση και δημιουργεί μία πολύ αποπροσανατολιστική αίσθηση, σε βαθμό ενοχλητικής σωματικής εμπειρίας στη διάρκεια μίας εικονικής επίθεσης».

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που έπαθα σύγχυση. Ένα μέρος του εγκεφάλου μου αναρωτιόταν τι στο καλό συμβαίνει, ένα άλλο μέρος έλεγε «αυτό δεν συμβαίνει στο φυσικό σώμα» και ένα τρίτο μέρος έλεγε «εδώ πρόκειται για μία σημαντική έρευνα».

Σουρεαλιστικός εφιάλτης βιασμών κατά συρροή

Τον Δεκέμβριο του 2021 η φυσιοθεραπεύτρια Νίνα Τζέιν Πατέλ που διενεργεί έρευνα στο λεγόμενο «Μετασύμπαν», «Metaverse» έκανε ανατριχιαστικές αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επισημαίνοντας πως στο Horizon’s World έζησε «έναν σουρεαλιστικό εφιάλτη βιασμών κατά συρροή».

Metaverse Vs Multiverse: How To Tell Apart The 'Parallel Universe' Concepts  We Can't Stop Talking About

«Μέσα στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα που μπήκα στην πλατφόρμα δέχθηκα λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση από τρία τέσσερα ανδρικά άβαταρ με ανδρικές φωνές που ουσιαστικά με βίασαν διαδοχικά φωτογραφίζοντας παράλληλα το όλο σκηνικό. Όπως φαίνεται το metaverse  δεν είναι ασφαλές και από την στάση της εταιρίας ΜΕΤΑ στο πώς λειτουργεί η πλατφόρμα θα έλεγα πως θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο σπιράλ μίας σκοτεινής αβύσσου».

Μπροστά στις νέες καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εκπρόσωπος της ΜΕΤΑ απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας ρίχνοντας το φταίξιμο στην ερευνήτρια που απενεργοποίησε τις δικλείδες ασφαλείας στις ρυθμίσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα