ΑΘΗΝΑ
10:38
|
23.04.2024
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην επαρχία του Καναδά, για να αντιμετωπιστεί η κρίση των οπιοειδών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποποινικοποίησης των σκληρών ναρκωτικών σε μικρές ποσότητες, ανακοινώθηκε χθες στην Βρετανική Κολομβία,η  οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση των οπιοειδών, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες Καναδοί.

Απαντώντας σε αίτημα της Καναδικής αυτής περιφέρειας, η ομοσπονδιακή υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών Καρολίν Μπένετ, προώθησε εξαίρεση από τον ποινικό κώδικα που επιτρέπει την προσωπική κατοχή οπιοειδών, κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και άλλων σκληρών ναρκωτικών σε μικρές ποσότητες, η οποία θα ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, οι ενήλικες, στη συγκεκριμένη επαρχία των ακτών του Ειρηνικού, δεν θα αντιμετωπίζουν σύλληψη ή κατηγορίες για κατοχή έως και 2,5 γραμμαρίων σκληρών ναρκωτικών, ούτε τα ναρκωτικά τους θα κατάσχονται από την αστυνομία. Αντίθετα, οι χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εθισμούς.

«Για πάρα πολλά χρόνια, η ιδεολογική αντίθεση στη μείωση της βλάβης έχει κοστίσει ζωές», ανέφερε η υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Το κάνουμε αυτό για να σώσουμε ζωές, αλλά και για να δώσουμε στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα επιλογής» είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανική Κολομβία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

«Η ντροπή και ο φόβος εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται», εξήγησε. «Και ο φόβος της ποινικοποίησης έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να κρύβουν τον εθισμό τους και να κάνουν χρήση ναρκωτικών μόνοι. Και όσοι κάνουν χρήση μόνοι, μπορεί να πεθάνουν μόνοι» πρόσθεσε.

Ο Κένεντι Στιούαρτ, δήμαρχος του Βανκούβερ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης οπιοειδών, ανέφερε ότι η απόφαση «σηματοδοτεί μια θεμελιώδη επανεξέταση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, τέτοια που να ευνοεί την υγειονομική περίθαλψη και όχι τις χειροπέδες».

Αποκαλώντας το πιλοτικό πρόγραμμα «ιστορικό, γενναίο και ρηξικέλευθο βήμα στον αγώνα για να σωθούν ζωές από την κρίση των ναρκωτικών», πρόσθεσε επίσης ότι το μέτρο αναμένεται να συμβάλει επίσης στην υποχώρηση της μικροεγκληματικότητας, που συχνά συνδέεται με την χρήση.

Ο Μπένετ τόνισε ότι η εξαίρεση που χορηγήθηκε στη Βρετανική Κολομβία «δεν είναι νομιμοποίηση». Ωστόσο, θα καταστήσει την επαρχία τη δεύτερη μόλις περιοχή στη Βόρεια Αμερική που θα αποποινικοποιήσει τα σκληρά ναρκωτικά, αφού η πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ το έκανε τον Νοέμβριο του 2020. Η πρωτοβουλία του Όρεγκον φέρεται να είχε ανάμεικτα αποτελέσματα καθώς λίγοι άνθρωποι έχουν δεχτεί προσφορές βοήθειας για να αντιμετωπίσουν τον εθισμό.

Αρκετές καναδικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Μόντρεαλ και του Τορόντο, έχουν δηλώσει την επιθυμία να συμπεριληφθούν σε παρόμοια προγράμματα νομικής εξαίρεσης.

Μια μικρή αριστερή παράταξη στο Κοινοβούλιο, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, εν τω μεταξύ, αναμένονταν να καταθέσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση της κατοχής ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες να ψηφιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, 26.690 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση οπιοειδών σε όλο τον Καναδά από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στη Βρετανική Κολομβία, υπολογίζεται ότι έξι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από δηλητηρίαση από ναρκωτικά που σχετίζεται με οπιοειδή. Περίπου 9.400 έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας κήρυξαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2016.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα