ΑΘΗΝΑ
22:17
|
27.04.2024
Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να αντλεί διδάγματα από τη σκληρή ιστορία των περασμένων αιώνων, ανέφερε σχολιάζοντας τις φιλοδοξίες του Βερολίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την άφιξή του, χθες Τρίτη, στην Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης ότι «η  σύγκρουση στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι η ήπια ισχύς δεν αρκεί, επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει στρατιωτική δύναμη», σχολίασε σήμερα από την Σαουδική Αραβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πιθανώς, πρόκειται απλώς για λόγια, αλλά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», δήλωσε ο πολύπειρος Ρώσος διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πραγματικά μια ισχυρή ρωσοφοβική πτέρυγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επί πολλά χρόνια επέβαλε ουσιαστικά τη θέση της σε όλους τους άλλους, εκμεταλλευόμενη την αρχή της αλληλεγγύης και της συναίνεσης».

Αυτή η πτέρυγα, σύμφωνα με τον υπουργό, «εντείνει πλέον τη δραστηριότητά της» καθώς όπως φαίνεται οι δηλώσεις Μπορέλ «απηχούν την τάση που τάση που επιβάλλει μια επιθετική μειοψηφία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

«Και το ιδανικό για αυτή την πτέρυγα» υπογράμμισε είναι «μια στρατιωτικοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράρτημα του ΝΑΤΟ».

Πυρά και προς Βερολίνο

Αλλά, ούτε ο Γερμανός καγκελάριος, γλίτωσε τα πυρά του Σεργκέι Λαβρόφ, που σχολίασε με έντονο ύφος τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς σχετικά με την πρόθεση της Γερμανίας να γίνει η κύρια στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τες ως «απόδειξη της αναζωπύρωσης των κυρίαρχων φιλοδοξιών του Βερολίνου».

«Λάβαμε υπόψη τη δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς που δήλωσε ότι η Γερμανία θα γίνει η κύρια στρατιωτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Λαβρόφ. «Έχω ήδη διαβάσει τα σχόλια των αναλυτών που δηλώνουν μπερδεμένοι από αυτές τις δηλώσεις του Γερμανού ηγέτη».

Οι δηλώσεις αυτές «προκαλούν σκέψεις, γιατί απέχουν πολύ από το να αποτελούν την μοναδική απόδειξη της αναζωπύρωσης των κυρίαρχων φιλοδοξιών στη Γερμανία», είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Η Ε.Ε, πρόσθεσε, «πρέπει να ακούσει με προσοχή τις δηλώσεις του και να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης».

«Μια συζήτηση για το πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Ευρώπη και πώς θα συνεχίσει να αντλεί διδάγματα από τη σκληρή ιστορία των περασμένων αιώνων» είναι απαραίτητη, ανέφερε με σημασία.

Με πληροφορίες από TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα