ΑΘΗΝΑ
22:05
|
30.04.2024
Διαμαρτύρονται για την σύλληψη των ελληνικών δεξαμενόπλοιων, αλλά σιωπούν για την κατάσχεση φορτίου πλοίου υπό Ιρανική σημαία στην Ελλάδα, λέει ο διπλωμάτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατήγγειλε σήμερα την ως «ανάρμοστη ανάμιξη», την κίνηση Γαλλίας και Γερμανίας να καταδικάσουν την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.

«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Ο Ιρανός διπλωμάτης κατήγγειλε, το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» σύλληψη, την ίδια στιγμή που σιωπούν για την παράνομη σύλληψη, από την Ελλάδα, ενός πλοίου υπό σημαία Ιράν, αναφερόμενος στην κατάσχεση που έγινε στη χώρα μας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ τις οποίες δεν κατονομάζει, σε μια «εξωεδαφική» όπως τη χαρακτήρισε επιβολή των εσωτερικών νόμων τρίτης χώρας.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την έκδοση τέτοιων μονομερών, αδικαιολόγητων δηλώσεων που φαινομενικά έχουν μετατραπεί σε τακτική ρουτίνα» ανέφρε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων, καλώντας την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει άμεσα, μαζί με τα πληρώματά τους.

Το Βερολίνο, συγκεκριμένα έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων», ενώ το Παρίσι επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Με πληροφορίες από IRNA

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα