ΑΘΗΝΑ
06:21
|
19.05.2024
Το υποθαλάσσιο λιβάδι (λειμώνας), με έκταση περίπου τρεις φορές το Μανχάταν, είναι τελικά ένα φυτό-κλώνος, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο φυτό στον κόσμο – ένα υποθαλάσσιο λιβάδι (λειμώνας) με έκταση περίπου τρεις φορές το Μανχάταν – ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Η επιστημονική ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησε τη γενετική δομή του λειμώνα και διαπίστωσε ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα φυτό. Εκτιμούν ότι το υποθαλάσσιο λιβάδι σχηματίστηκε από έναν σπόρο που μέσω συνεχούς κλωνοποίησης επεκτάθηκε στη σημερινή του μορφή σε διάστημα τουλάχιστον 4.500 ετών. Το εν λόγω υποθαλάσσιο λιβάδι (λειμώνας) στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας καλύπτει μια έκταση περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία στον Κόλπο των Καρχαριών, περίπου 800 χιλιόμετρα από την πόλη Περθ.

Οι ερευνητές συνέλεξαν βλαστούς από όλο τον κόλπο και εξέτασαν 18.000 γενετικούς δείκτες για να δημιουργήσουν ένα «δαχτυλικό αποτύπωμα» από κάθε δείγμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Εντζλόου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών, σύμφωνα με το BBC και το περιοδικό Science, ανέφεραν ότι το φυτό, ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis), μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως. Θεωρητικά η μεγέθυνση του μπορεί να συνεχιστεί απεριόριστα, αν το περιβάλλον του δεν αλλάξει πολύ. Σήμερα το μέσο βάθος στον Κόλπο των Καρχαριών είναι περίπου εννέα μέτρα.

Το φυτό, που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως θαλάσσιων χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών κ.ά., αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Γερμανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις χτύπησαν το Σάαρλαντ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα