ΑΘΗΝΑ
21:21
|
04.05.2024
Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά όταν ο πρώην πρωθυπουργός Yitzhak Rabin ήταν στην εξουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ πρόκειται να επαναλάβει την προώθηση του σχεδίου για ένα αμφιλεγόμενο έργο εποικισμού της Δυτικής Όχθης με 3.412 σπίτια γνωστό ως E1, το οποίο είχε παγώσει υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το στεγαστικό έργο βρίσκεται εντός του οικισμού Ma’aleh Adumim, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ. 

Η Πολιτική Διοίκηση έχει αποφασίσει να συνεχιστεί η διαδικασία ενστάσεων την 18η Ιουλίου, μετά την αναστολή της ακρόασης τον Ιανουάριο. Η φάση των αντιρρήσεων είναι το τελευταίο βήμα που πρέπει να κάνει το Ανώτερο Συμβούλιο Σχεδιασμού για την Ιουδαία και τη Σαμάρεια προτού χορηγήσει στο σχέδιο την τελική του έγκριση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, η εγχώρια Δεξιά πιστεύει ότι η συνεχής επέκταση αυτής της εβραϊκής πόλης της Δυτικής Όχθης είναι σημαντική για τη διαφύλαξη μιας ενωμένης Ιερουσαλήμ. Ο δήμος Ma’aleh Adumim βλέπει το έργο ως σωσίβιο για την πόλη, που χρειάζεται νέα στέγαση, ενώ η εγχώρια Αριστερά και η διεθνής κοινότητα πιστεύουν ότι το έργο θα έβλαπτε τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά όταν ο πρώην πρωθυπουργός Yitzhak Rabin ήταν στην εξουσία. 

Το σχέδιο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό παγωμένο ως αποτέλεσμα της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προειδοποιήσει επίμονα το Ισραήλ ότι η εκτέλεση του σχεδίου υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή.

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, Τομ Νάιντες, είχε αναλάβει τα εύσημα για την αναστολή του έργου όταν μίλησε σε εκδήλωση της αριστερής ομάδας Peace Now νωρίτερα αυτό το έτος, δηλώνοντας: «Είναι πολύ σημαντική περιοχή που αν [χτιζόταν] θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε πιθανότητα ύπαρξης πρωτεύουσας για τους Παλαιστίνιους».

Η απόφαση του Ισραήλ να επαναλάβει τη γραφειοκρατική διαδικασία για την έγκριση του σχεδίου έγινε μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο δήμος Ma’aleh Adumim στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης για την αναστολή του. Ενόψει της ημερομηνίας ακρόασης, ο δήμος απέσυρε την προσφυγή του.

Η Peace Now δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας μπορούν και πρέπει να παγώσουν αυτό το σχέδιο ώστε να διαφυλαχθεί το ισραηλινό συμφέρον και να αποτραπεί ένα λάθος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα