ΑΘΗΝΑ
00:39
|
03.05.2024
Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας επιτέθηκαν, χθες Τρίτη, σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να τιμήσουν την επέτειο των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πριν εννέα χρόνια στην Τουρκία, ξεκινώντας από το κοντινό πάρκο Γκεζί.

Οι διαδηλώσεις του 2013 αποτέλεσαν την μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση για την κυριαρχία του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ταυτίσει τους διαδηλωτές με τους Κούρδους μαχητές και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Οσμάν Καβάλα, σε φυλάκιση τον περασμένο μήνα, κρίνοντάς τους ένοχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί. Οι  κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα.

Χθες, περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ, κρατώντας φωτογραφίες εκείνων που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, των δολοφονημένων κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας το 2013, καθώς και ένα πανό που έγραφε: «Τα σκοτάδια θα φύγουν, η Γκεζί θα παραμείνει».

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από την αστυνομία όταν επιχείρησαν να περπατήσουν προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, ενώ έγινε και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. «Ο Ερντογάν θα φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, μικρότερες ομάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε άλλες περιοχές στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, που άλλες πηγές ανεβάζουν σε τουλάχιστον 170.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό σε μία από τις γέφυρες που εκτείνονται στο Βόσπορο. Μετά από συμπλοκή, η αστυνομία κατέβασε το πανό που έγραφε «Παντού είναι Ταξίμ, παντού αντίσταση» – ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα