ΑΘΗΝΑ
12:26
|
23.04.2024
Ωστόσο, οι πρόσφυγες εξακολουθούν να δικαιούνται τις παροχές που διατίθενται σε άλλους κατοίκους της Πολωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένα από τα ειδικά προνόμια που εισήχθησαν για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην Πολωνία – όπως οι πληρωμές σε νοικοκυριά που τους φιλοξενούν και η δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς – αποσύρονται. 

Οι άνθρωποι που έχουν πάρει πρόσφυγες στα σπίτια τους, βάσει νόμου που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, δικαιούνταν ημερήσιες πληρωμές 40 ζλότι (8,72 ευρώ). Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση υπολόγισε ότι 600.000 Ουκρανοί επωφελούνταν από τις πληρωμές.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Πάβελ Σέφερνακερ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το επίδομα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο. «Δεν θα επεκτείνουμε αυτό το επίδομα γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι πολλοί άνθρωποι στην Πολωνία είναι ικανοί να ανεξαρτητοποιηθούν και να προσαρμοστούν», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες επιστρέφουν ήδη στα σπίτια τους, σημειώνοντας ότι από την 10η Μαΐου έχουν υπάρξει περισσότεροι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα προς την Ουκρανία παρά προς την Πολωνία.

Πρόκειται να υπάρξουν εξαιρέσεις για άτομα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, όπως άτομα με αναπηρία, έγκυες γυναίκες και πολύτεκνοι, των οποίων οι οικοδεσπότες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη, συνέχισε ο Σέφερνακερ.

Ο ίδιος νόμος τον Μάρτιο δημιούργησε επίσης μια εφάπαξ πληρωμή 300 ζλότι (63 ευρώ) ανά άτομο που καταβάλλεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες, και διευκολύνει τους Ουκρανούς να λάβουν αριθμό εθνικής ταυτότητας (PESEL), να εργαστούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε παροχές, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα, 1η Ιουνίου, η δωρεάν δημοτική συγκοινωνία για τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα σταματήσει σε πολλές πόλεις, όπως η Βαρσοβία, η Κρακοβία και η μητροπολιτική περιοχή της Άνω Σιλεσίας γύρω από το Κατοβίτσε. Οι δωρεάν μεταφορές σταμάτησαν στο αστικό συγκρότημα Τρισίτι τον περασμένο μήνα, αλλά οι πρόσφυγες στο Βρότσλαβ δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για εισιτήρια μέχρι τον Ιούλιο.

Επίσης από σήμερα, τα δωρεάν ταξίδια με τρένο δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Εξαίρεση γίνεται για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους από την Ουκρανία, καθώς και για άνδρες με αναπηρία, οι οποίοι μπορούν να λάβουν δωρεάν εισιτήρια δεύτερης θέσης για ορισμένα τρένα από και προς πόλεις κοντά στα σύνορα.

Από σήμερα πρέπει να πληρώνονται και τα διόδια αυτοκινητοδρόμων, από τα οποία απαλλάσσονταν αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες από την αρχή του πολέμου. Τα οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα πρέπει να πληρώσουν, ανεξάρτητα από τη χώρα ταξινόμησης τους και μετά από προηγούμενη συμφωνία, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υποδομών της Πολωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα