ΑΘΗΝΑ
14:44
|
20.04.2024
Μία Παλαιστίνια μηχανικός υπολογιστών από Γάζα κατάφερε να κάνει τη διαφορά στις ζωές των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλάα Χούτχουτ είναι εδώ και λίγο καιρό μια Παλαιστίνια μηχανικός υπολογιστών από την Λωρίδα της Γάζας που κατάφερε να κάνει τη διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων της. Έφτιαξε μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που είναι γνωστή ως «Masahatuna» (σ.σ. που σημαίνει «Οι χώροι μας») καθώς σύντομα συνειδητοποίησε πως οι συμπατριώτισσές της έχουν ανάγκη να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια με ασφαλή τρόπο, σε μια κοινωνία που οι οικογένειες τείνουν να κρύβουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς ο φόβος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν επικοινωνούν και δεν επισκέπτονται κέντρα» βοήθειας, εξήγησε η Χούτχουτ. Και πρόσθεσε:

«Η εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να εγγράφονται στην υπηρεσία αυτή χωρίς να δίνουν το όνομά τους, ενώ δεν αφήνει στοιχεία από την επικοινωνία που τυχόν έχουν με κέντρα παροχής βοήθειας. Αν κάποιος ψάξει το τηλέφωνο μίας γυναίκας δεν θα μπορέσει να βρει αν έχει επικοινωνήσει» με κάποιο κέντρο».

Στην Λωρίδα της Γάζας, που έχει επιβληθεί οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός από το 2007 από Ισραήλ και Αίγυπτο, ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες.

Gaza women can report domestic abuse anonymously on phone app | MEO

Το 2019 η παλαιστινιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 41% των γυναικών στη Γάζα αντιμετώπισαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ γυναικείες οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι, όπως και σε άλλες χώρες, το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τα lockdown λόγω της πανδημίας.

«Αντιμετώπισα λεκτική και σωματική βία για πολλά χρόνια», δήλωσε μία 28χρονη γυναίκα από τη Γάζα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μετά το διαζύγιό της πριν από δύο χρόνια η γυναίκα κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον πρώην σύζυγό της και την οικογένειά του, οι οποίοι απείλησαν να της πάρουν τον 7χρονο γιο της.

Η Χολούντ Αλ Σαουάλμα του Community Media Centre δήλωσε ότι 355 γυναίκες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και 160 από αυτές έχουν επικοινωνήσει με κέντρα που προσφέρουν νομική και ψυχολογική βοήθεια.

Εικόνα

Τον προηγούμενο μήνα οι αρχές της Γάζας επέβαλαν την ποινή του θανάτου σε άνδρα που χτύπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του. Ομως γυναικείες οργανώσεις τονίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ενδοοικογενειακή βία στη Γάζα. Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία εναντίον τους παραπέμπονται στους γηραιούς των κοινοτήτων για να λύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου σε κάποια περιστατικά στα οποία οι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης, οι σύζυγοί τους προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ισχυριζόμενοι ότι τους είχαν απατήσει ή ότι αυτές έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, αναφέρουν ακτιβιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα