ΑΘΗΝΑ
11:29
|
20.04.2024
Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων σιταριού, που όμως ξέμειναν έκτοτε στα λιμάνια και είναι εκτεθειμένο στους μουσώνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποστολή 469.202 τόνων σιταριού επέτρεψε χτες η Ινδία μετά την απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών που είχε επιβάλλει λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ώστε να εξασφαλίσει ικανά αποθέματα για τις διατροφικές ανάγκες του τεράστιου πληθυσμού της.

Wheat Crop in India – the Productivity Woes – Geography and You

Ωστόσο, τώρα αποκαλύπτεται, πως κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες των λιμανιών της Ινδίας περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών επειδή φυλάσσονται σε αποθήκες όπου επικρατούν επισφαλείς συνθήκες καθώς είναι εκτεθειμένες στην περίοδο μουσώνων που χαρακτηρίζονται από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Top India wheat export destinations

Οι 469.202 τόνοι σιταριού διοχετεύτηκαν προς Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Μαλαισία και Τανζανία. Σύμφωνα όμως με Ινδούς αξιωματούχους, η απαγόρευση μείωσε τις ινδικές εξαγωγές σιταριού σε 1,13 εκατ. τόνους τον Μάιο από 1,46 εκατ. τόνους τον Απρίλιο. Τότε επιτράπηκαν εξαιρέσεις μόνο για συναλλαγές όπου υπήρχαν ενέγγυες πιστώσεις που είχαν ήδη εκδοθεί και αποστολές προς χώρες που ζήτησαν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες.

Όμως, όπως δήλωσαν στο Reuters, μεγάλοι Ινδοί χονδρέμποροι σιτηρών σε λιμάνια της χώρας όπως τα λιμάνια Κάντλα και Μάντρα, παραμένουν τουλάχιστον 1,7 εκατ. τόνοι που παρέμειναν στοιβαγμένοι σε επισφαλείς συνθήκες.

India's wheat export boom brings a bonanza to farmers, and budget relief –  EURACTIV.com

Όπως διαπιστώνουν τώρα κύκλοι της αγοράς, η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε αρχικά τις εξαγωγές σιταριού για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά τώρα τα αποθέματα που έμειναν στα λιμάνια κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από τις βροχές. Και τότε θα αποδειχθεί πως η απαγόρευση όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε κανέναν σκοπό αλλά επέφερε και κακό σε παραγωγούς και καταναλωτές…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα