ΑΘΗΝΑ
22:33
|
19.04.2024
Ένα διαφορετικό αντι-φεστιβάλ την ώρα που όλο το βρετανικό έθνος προσκυνά την… «Εταιρεία» του οίκου των Ουίνδσορ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Γάμα το Ιωβηλαίο» είναι το σύνθημα του αντι-φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Μπρίστολ ως απάντηση στους εορτασμούς για τα 70χρονα της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου και Κοινοπολιτείας, Ελισάβετ Β΄, στον θρόνο.

Την ώρα που όλο το βρετανικό έθνος έχει καταληφθεί από τη φρενίτιδα των παρελάσεων, των πάρτι στους δρόμους και ενός άτυπου διαγωνισμού για την πιο κιτς φιλομοναρχική εμφάνιση προς τιμή της αρχηγού της «Εταιρείας» του οίκου των Ουίνδσορ, σε τρεις αίθουσες στο Μπρίστολ θα γιορτάζουν το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» με διάθεση πανκ, μπίρες σε πίντες και παίζοντας βελάκια με στόχο το Στέμμα.

Με είσοδο μόλις 5£ (6 ευρώ) τρεις παμπ στο Μπρίστολ διοργανώνουν συναυλίες και άλλες πολλές αντιμοναρχικές εκδηλώσεις για τρεις ημέρες, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου για όσους δεν αντέχουν άλλο να συναναστρέφονται με ανθρώπους που αγαπούν τη βασίλισσά τους. Το αντι-φεστιβάλ είναι μια ιδέα της κολεκτίβας «Bristol Scum Collective» (σ.σ. Τα Αποβράσματα του Μπρίστολ), η οποία, όπως λέει στα διαφημιστικά της φυλλάδια, «θέλει να ανεβάσει στη σκηνή κάτι που όλοι αγαπάμε (την πανκ μουσική) και να στηρίξουμε μεγάλους σκοπούς για αληθινούς ανθρώπους».

Στην αφίσα της αντιμοναρχικής τετραήμερης φιέστας του Μπρίστολ φιγουράρει ο πρίγκιπας Άντριου, γιος των σκανδάλων και της μαστροπείας. Τα μάτια του είναι καλυμμένα με τη φράση: «Μαμά σώσε τον Παιδόφιλο», μια παράφραση του γνωστού «God save the Queen».   

Το Easton Punk Festival του 2022 είναι μόνο μία από τις αρκετές, αλλά παντελώς άγνωστες και αδιάφορες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα που αντιστέκονται στην πλύση εγκεφάλου της βρετανικής μοναρχίας. Η αντιμοναρχική ομάδα Republic (σ.σ. Δημοκρατία) έχει επίσης ξεκινήσει από τις αρχές του έτους μια εκστρατεία με τον τίτλο «Όχι άλλα 70 χρόνια» για να συμπέσει με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ Β΄. Η ομάδα Republic αγωνίζεται για τον τερματισμό του θεσμού της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και διοργανώνει μια διάσκεψη κατά του οίκου των Ουίνδσορ το ίδιο Σαββατοκύριακο με τους εθνικούς εορτασμούς.

Τρεις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του Πλατινένιου Ιωβηλαίου η ομάδα Republic με έδρα το Ρέντινγκ γέμισε τη χώρα με αφίσες με το σύνθημα: «Η Ελισάβετ να είναι η Τελευταία».

Η ομάδα κατάφερε μέσω μιας διαδικτυακής εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων (crowdfunding) να μαζέψει 43.000 λίρες για να τυπώσει και να αναρτήσει τις αφίσες. Οι πρώτες «προσβλητικές» κατά το BBC αφίσες εμφανίστηκαν στο Ρέντινγκ, στο Μάντσεστερ, στο Λιντς, στο Μπέρμινχαμ, αλλά και στις πόλεις Γλασκώβη και Νταντί της Σκωτίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Republic, Γκρέιαμ Σμιθ, δήλωσε ότι «τώρα με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση στη χώρα για το μέλλον της μοναρχίας». Και πρόσθεσε ότι «το να έχεις για 70 χρόνια το ίδιο άτομο έστω και τύποις ως αρχηγό κράτους δεν είναι ό,τι καλύτερο, ούτε ό,τι πιο υγιές για μια δημοκρατία».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov, η οποία καταγραφεί τις τάσεις στην κοινή γνώμη, το 61% των Βρετανών στηρίζει ακόμα τη μοναρχία ενώ το 24% των πολιτών θα ήθελε ο αρχηγός του κράτους να είναι αιρετός. Ίσως το πιο θετικό εύρημα είναι η μεταστροφή των νέων Βρετανών απέναντι στη βασίλισσα και τον οίκο των Ουίνδσορ. Ενδεικτικά το 2019 το 46% των νέων ηλικίας 18-24 ετών τασσόταν υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας στη Βρετανία και το 31% υπέρ ενός αιρετού αρχηγού κράτους. Το 2021, το 31% της ίδιας ηλικιακής ομάδας στήριζε τον βασιλιά ή τη βασίλισσα και το 41% ήθελε να έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον αρχηγό του. Κακά, λοιπόν, τα μαντάτα για τον Κάρολο που ελπίζει να είναι ο επόμενος στον θρόνο.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα