ΑΘΗΝΑ
13:57
|
07.05.2024
Από τους 82 εγγεγραμμένους κατοίκους, μόνο 8 άτομα εξέφρασαν την πρόθεση να επιστρέψουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από μια δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή του Μαρτίου του 2011, κάτοικοι τμήματος ενός χωριού της Φουκουσίμα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κάτι που απαγορευόταν λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή να άρει τις εντολές εκκένωσης την 12η Ιουνίου.

Ενώ η απαγόρευση έχει αρθεί σε ορισμένες περιοχές γύρω από σταθμούς και σιδηροδρομικές γραμμές, είναι η πρώτη φορά που η περιοχή πρόκειται να φιλοξενήσει ξανά μόνιμους κατοίκους.

Τα κεντρικά γραφεία έκτακτης πυρηνικής απόκρισης της κυβέρνησης και η Υπηρεσία Ανάπλασης συμφώνησαν να αρθεί η απαγόρευση πρόσβασης σε ένα τμήμα 0,95 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Κατσουράο, που βρίσκεται κοντά στον ανενεργό πυρηνικό σταθμό Fukushima No. 1.

Η κίνηση έρχεται αφότου εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις αποφάσισαν τον Μάιο ότι η απορρύπανση από την ακτινοβολία και οι υποδομές της περιοχής είχαν προχωρήσει αρκετά ώστε να ανοίξει ξανά.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του χωριού», δήλωσε ο δήμαρχος Χιρόσι Σινόκι. «Η άρση δεν είναι στόχος, αλλά αρχή».

Η πρόσβαση σε ολόκληρο το Κατσουράο απαγορευόταν μετά την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε από τον τεράστιο σεισμό και τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Από τα 30 εγγεγραμμένα νοικοκυριά και τους 82 κατοίκους στο σχετικό τμήμα του Κατσουράο, μόνο τέσσερα νοικοκυριά, με συνολικά οκτώ άτομα, εξέφρασαν την πρόθεση να επιστρέψουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση του χωριού.

Επί του παρόντος, περίπου 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε έξι δήμους της επαρχίας Φουκουσίμα, συμπεριλαμβανομένων των Κατσουράο, Οκούμα και Φουτάμπα, εξακολουθούν να υπόκεινται στην απαγόρευση πρόσβασης.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα είπε ότι σκοπεύει να «προχωρήσει στις εργασίες για την άρση των περιορισμών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάκαμψης της Φουκουσίμα».

Μεταξύ των πέντε άλλων δήμων της Φουκουσίμα εντός της ζώνης, η Φουτάμπα και η Οκούμα πρόκειται να έχουν μερική άρση των περιορισμών από τον Ιούνιο και μετά, ενώ οι άλλοι τρεις μπορούν να αναμένουν μερική άρση την άνοιξη του 2023.

Ωστόσο, πάνω από το 90% της απαγορευμένης περιοχής του νομού θα παραμείνει απαγορευμένη και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι ξανά πλήρως προσβάσιμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Νότια Αφρική: Κτίριο καταρρέει, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα