ΑΘΗΝΑ
16:50
|
24.04.2024
Η νέα εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή σημειώνεται κατά την τρίτη επέτειο από το μακελειό στις διαδηλώσεις του 2019 με πολλές δεκάδες νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας δολοφόνησαν σήμερα ακόμη έναν αντικυβερνητικό διαδηλωτή στο Χαρτούμ στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής των «Γιατρών του Σουδάν» ανακοίνωσε πως ο διαδηλωτής δέχθηκε θανάσιμα πυρά στον θώρακα.

Στη συνέχεια ο στρατός έκλεισε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και όλες τις γέφυρες για να εμποδίσει την άφιξη περισσότερων διαδηλωτών στο Χαρτούμ και την συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις για την επέτειο από την σφαγή δεκάδων διαδηλωτών στις 3 Ιουνίου 2019.

Στις 3 Ιουνίου 2019, δύο μέρες πριν λήξει η νηστεία του Ραμαζανιού, και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό στρατηγείο του σουδανικού στρατού στο Χαρτούμ, επενέβη η αστυνομία προκαλώντας το θάνατο 127 διαδηλωτών, τον τραυματισμό 700 άλλων ενώ έως σήμερα αγνοούνται άλλα 100 άτομα. Οι διαδηλωτές, και τότε, ζητούσαν από τον στρατό να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας σε μία πολιτική κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του (επί τρεις δεκαετίες στυγερού ισλαμιστή δικτάτορα) Ομάρ αλ Μπασίρ που έπεσε με λαϊκές κινητοποιήσεις την άνοιξη της ίδιας χρονιάς.

Sudanese protesters block roads in Khartoum to demand civilian rule

O Κλεμάντ Βουλ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ «για τις Ελεύθερες και Ειρηνικές Συγκεντρώσεις» που επισκέπτεται το Χαρτούμ απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η «υπέρμετρη χρήση βίας» κατά των χιλιάδων διαδηλωτών, η οποία από τις 25 Οκτώβρη 2021 (που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα) έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 100 διαδηλωτών.

Οι νέες κινητοποιήσεις γίνονται λίγες μέρες αφότου ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Μπουρχάν ήρε στις 29 Μαΐου την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει μετά το πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα