ΑΘΗΝΑ
06:42
|
18.08.2022
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο εμβολιασμός της εγκύου κατά του Covid-19 φαίνεται να μειώνει και τον κίνδυνο του νεογνού για λοίμωξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εμβολιασμός της εγκύου κατά του Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να μειώνει και τον κίνδυνο του νεογνού για λοίμωξη από covid-19, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Έλεν Όεν Κάρλσεν του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 9.739 μωρά, των οποίων οι έγκυες μητέρες είχαν κάνει δεύτερη ή τρίτη δόση mRNA εμβολίου (Pfizer/BioNTech ή Moderna), καθώς και άλλα 11.904 μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εμβολιαστεί πριν ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι λοιμώξεις Covid-19 ήταν σπάνιες στα μωρά. Όμως ο κίνδυνος να διαγνωστεί ένα μωρό θετικό στον κορωνοϊό κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της ζωής του, ήταν 71% μικρότερος επί επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2021) και 33% μικρότερος επί Όμικρον (Ιανουάριος-Απρίλιος 2022) για τα μωρά εκείνα των οποίων οι έγκυες μητέρες είχαν εμβολιαστεί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αφενός τα μωρά αποκτούν προστατευτικά αντισώματα κατά τον μητρικό θηλασμό, αφετέρου οι εμβολιασμένες μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και έτσι να μολύνουν με τη σειρά τους το μωρό τους. Αν μάλιστα η μητέρα έχει κάνει τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου, ο κίνδυνος είναι ακόμη μικρότερος για το μωρό να εμφανίσει λοίμωξη Covid-19.

Γι’ αυτό, η Κάρλσεν δήλωσε ότι «οι γυναίκες που έκαναν δύο δόσεις πριν την εγκυμοσύνη τους, θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να κάνουν μια ενισχυτική δόση εμβολίου στη διάρκεια του τελευταίου μέρους της εγκυμοσύνης τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Ήπια περιοριστικά μέτρα» από Σεπτέμβρη βλέπει ο Πλεύρης

Νεκρά δεκάδες παιδιά στη Ζιμπάμπουε από ιλαρά

Κινέζικο «τρίποντο» στον τομέα υψηλών μαγνητικών πεδίων

Κορονοϊός: 258 θάνατοι, 118 διασωληνωμένοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα