ΑΘΗΝΑ
16:17
|
25.04.2024
Αντιπροσωπεία του Βουκουρεστίου στο ενεργειακό φόρουμ του Μπακού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της Ρουμανίας, ο υπουργός Ενέργειας Βιρτζίλ Ποπέσκου προσπαθεί να πείσει το Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι εισαγωγές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της ενεργειακής της κατανάλωσης, με τη Ρωσία να καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών σε φυσικό αέριο και το ένα τρίτο του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στα ρουμανικά διυλιστήρια.

Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι της ενέργειας από τη Ρουμανία άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Κασπίας και στη Μέση Ανατολή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες. Ο Ποπέσκου ηγείται επί του παρόντος ρουμανικής αντιπροσωπείας στο ενεργειακό φόρουμ του Μπακού, ένα συνέδριο που πραγματοποιείται στην αζέρικη πρωτεύουσα.

«Οριστικοποιούμε τις λεπτομέρειες μιας συνεργασίας προκειμένου να διαφοροποιήσουμε τις πηγές, αλλά και να συμπληρώσουμε τον εφοδιασμό της χώρας μας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο», έγραψε ο Ποπέσκου σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar.

Ο υπουργός μίλησε για την «ισχυρή και σταθερή σχέση» μεταξύ της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας τις συχνές διμερείς επαφές. Ο Ποπέσκου είπε επίσης ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας γίνεται όλο και πιο σαφής» και ανέφερε την «προθυμία να επενδύσουν σε κοινά έργα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών μεταφοράς».

Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν ακόμη συγκεκριμένες συμφωνίες, αν και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι η χώρα του νότιου Καυκάσου θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, από 8,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021.

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβίζ Σαμπάζοφ σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα, η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Μπακού είναι η ανάπτυξη υποδομών εξαγωγής για την προμήθεια φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Προκειμένου να παραλάβει αζέρικο αέριο, αλλά και από άλλες πηγές, η Ρουμανία περιμένει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Βουλγαρίας-Ελλάδας για το φυσικό αέριο.

Ο διασυνδετήριος αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, αλλά η Ρουμανία ελπίζει ότι θα αναβαθμιστεί σε πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (από τρία bcm), έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί σημαντική χωρητικότητα. Ωστόσο, ο αγωγός θα χρειαστεί ισχυρότερους σταθμούς συμπίεσης για να φθάσει στη διευρυμένη χωρητικότητα και η Βουλγαρία διαπραγματεύεται επίσης την αγορά πρόσθετων ποσοτήτων από το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα