ΑΘΗΝΑ
13:56
|
20.04.2024
Χιλιάδες οι σέλφι με το χέρι στο πρόσωπο. Διαμαρτύρονται για την κλωτσιά που έφαγε στο πρόσωπο μία 70χρονη Σύρια στην Τουρκία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την εν ψυχρώ κλωτσιά που έδωσε στο κεφάλι μίας εβδομηντάχρονης γυναίκας από την Συρία ένας 39χρονος Τούρκος εμφορούμενος από μισαλλοδοξία για τους πρόσφυγες στη χώρα του.

Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί που προηγήθηκαν της  κλωτσιάς στο πρόσωπο τη στιγμή που η γυναίκα καθόταν απλώς σε ένα παγκάκι έκανε την περασμένη Τρίτη το γύρο όχι μόνον της Τουρκίας αλλά και του κόσμου, αναγκάζοντας τις τουρκικές αρχές να συλλάβουν τον δράστη Σακίρ Τσακίρ με την κατηγορία της απρόκλητης σωματικής βλάβης.

Ο δράστης ισχυρίστηκε πως το θύμα, Λέιλα Μουχάμεντ, που υποφέρει από νοητική υστέρηση ήταν… «απαγωγέας». Δεν έπεισε τις αρχές  που διέταξαν την σύλληψή του. Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για νοησλεία και την επισκέφθηκε ο Νταβούτ Γκιουλ, κυβερνήτης της επαρχίας Γκανζιαντέπ, (απέχει ελάχιστα χλμ από τα σύνορα με την Τουρκία).

Συμπαράσταση στο θύμα της βίας

Σε κάθε περίπτωση το κρούσμα ρατσιστικής βίας σε βάρος Σύρων προσφύγων δεν είναι το μόνο αλλά ένα από τα πολλά επεισόδια που καταγράφονται κατά καιρούς. Το συγκεκριμένο ωστόσο πήρε μεγάλες διαστάσεις μεταξύ άλλων και γιατί βιντεοσκοπήθηκε και κοινοποιήθηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αυτό εξηγεί γιατί η απρόκλητη επίθεση σε βάρος της Λέιλα Μοχάμεντ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία προκαλώντας νέες θυελλώδεις συζητήσεις για το προσφυγικό. Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να βγάζουν σέλφι καλύπτοντας το μισό πρόσωπο με το δεξί χέρι σε μία προσπάθεια να δείξουν την αντίδρασή τους στη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε απρόκλητα η πρόσφυγας από την Συρία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Ερντογάν

Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 3,7 εκατ. πρόσφυγες εδώ και περίπου 10 χρόνια. Πολλοί Τούρκοι θέλουν οι Σύροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο ξεχνούν πως έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την συνέχιση του πολέμου στην Συρία και η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οποία ψηφίζουν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Πόσο δε μάλλον αυτές τις μέρες που ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζει μία νέα κλιμάκωση της χερσαίας εισβολής στο έδαφος της βόρειας Συρίας επιχειρώντας να αποδυναμώσει πόλεις-κλειδιά των Κούρδων μαχητών σε βάθος αρκετών δεκάδων χλμ από τα σύνορά της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα