ΑΘΗΝΑ
10:36
|
25.04.2024
Εδώ και 15 χρόνια, το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας με απροσδιόριστες συνέπειες για το περιβάλλον της Σαντορίνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond τον Απρίλη του 2007 που παραμένει έκτοτε, εδώ και 15 χρόνια, στο βυθό της θάλασσας με απροσδιόριστες συνέπειες μετέφερε σήμερα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αντιπροσωπεία Σαντορινιών.

Η αντιπροσωπεία τόνισε πως στο κύτος του κρουαζιερόπλοιου παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλα ρυπογόνα στοιχεία όπως λάδια, υγρά από μπαταρίες κ.ά.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Λουκάς Λυγνός, επισήμανε ότι παρά τις δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις για την ανέλκυση του ναυαγίου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους, το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να παραμένει βουλιαγμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης, την πιο όμορφη περιοχή του νησιού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδηθεί από τους κατοίκους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι τώρα καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, η εταιρία δεν έχει πληρώσει ευρώ από τα πρόστιμα που της έχουν καταλογιστεί από τα δικαστήρια.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Γιδαράκης, ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει από το Πολυτεχνείο δείχνουν μεγάλη ρύπανση, ενώ αν δεν ανελκυστεί η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά αφού όσο θα προχωράει η διάβρωση των λαμαρινών του πλοίου τόσο θα διαρρέονται στη θάλασσα πέρα από το πετρέλαιο και άλλες επικίνδυνες για τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού και όχι μόνο, ουσίες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί εδώ και χρόνια την υπόθεση αυτή και την έχει αναδείξει τόσο στη Βουλή όσο και την Ευρωβουλή, με ερωτήσεις αναφορές κ.ά. Τόνισε ότι τώρα ίσως είναι η στιγμή να αναδειχτεί το θέμα ακόμα περισσότερο, λόγω του ότι τώρα γίνεται και ευρωπαϊκά και διεθνώς και βέβαια στην Ελλάδα αυτή η περίφημη συζήτηση περί προστασίας του περιβάλλοντος, «πράσινης μετάβασης», μόνο που στην ουσία αυτή η «πράσινη μετάβαση» αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τις επενδύσεις που θα κάνουν οι «πράσινοι μπίζνεσμαν» και όχι το πως θα επιλυθούν πραγματικά, υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι το ναυάγιο αυτό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής και το αίτημά της ότι τώρα πρέπει να γίνει ανέλκυση του ναυαγίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα