ΑΘΗΝΑ
01:03
|
25.03.2023
Tο ποσοστό των κρουσμάτων της Omicron BA.5 αυξάνεται στην Πορτογαλία και τη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, έξαρση κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων στην Πορτογαλία λόγω της υποπαραλλαγής Omicron BA.5, αναγκάζει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη να εξετάσουν και πάλι μέτρα κατά μιας πανδημίας που έχει αρχίσει να ξεθωριάζει στη δημόσια μνήμη.

Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε 26.848 νέα κρούσματα και κατέγραψε 47 θανάτους από κορονοϊό την Τετάρτη – ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων από την 17η Φεβρουαρίου, όταν αναφέρθηκαν 51 θάνατοι από τη νόσο.

Η τάση έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση της πανδημίας στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, όπου τα ποσοστά κρουσμάτων μειώνονται τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του πορτογαλικού υπουργείου Υγείας, 1.455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό καθώς η χώρα εισήλθε στο έκτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η τελευταία έκθεση του υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Ricardo Jorge σημείωσε ότι «η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες είναι πάνω από τις αναμενόμενες τιμές για την εποχή του χρόνου», προσθέτοντας ότι υπήρξε «αύξηση της συγκεκριμένης θνησιμότητας από τον Covid-19».

Ο Ενρίκε Ολιβέιρα, μαθηματικός στην ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας για την παρακολούθηση της πανδημίας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι το ποσοστό μόλυνσης υποδηλώνει ότι οι νοσηλείες σε θαλάμους και μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) θα παραμείνουν υψηλές μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Η Πορτογαλία κατέγραψε 2.888 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο τις επτά ημέρες έως τη 2α Ιουνίου, ενώ η γειτονική Ισπανία κατέγραψε 373 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατά την ίδια περίοδο.

Η Ισπανία κατέγραψε 199 θανάτους το επταήμερο που έληξε την 29η Μαρτίου, από 260 την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία μειώθηκε από 5,64 τοις εκατό σε 5,53 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ της Ισπανίας μειώθηκε από 4,25 τοις εκατό σε 3,98 τοις εκατό.

Ενώ οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί στην Ισπανία, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, φαρμακεία και οίκους ευγηρίας.

Το μερίδιο των περιπτώσεων της υποπαραλλαγής BA.5 αυξάνεται επίσης στη Γερμανία, αν και από χαμηλότερο επίπεδο. Σύμφωνα με εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής υπηρεσίας ελέγχου νόσων, του Ινστιτούτου Robert Koch, το μερίδιο των κρουσμάτων της BA.5 διπλασιάστηκε περίπου κάθε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα, από 0,2 τοις εκατό των περιπτώσεων στα τέλη Απριλίου σε 5,2 τοις εκατό έως την 22α Μαΐου.

Η Omicron BA.2 παραμένει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στη Γερμανία, με μερίδιο 96 τοις εκατό. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώνεται σταθερά από τα τέλη Μαρτίου. Την Πέμπτη, η Γερμανία κατέγραψε 46.327 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 124 άτομα που πέθαναν από ή με τον ιό.

«Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή BA.4/BA.5 κυκλοφορεί και εδώ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, στο Twitter. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει το επόμενο κύμα το φθινόπωρο». Οι αρχηγοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων αργότερα μέσα στο έτος, κάτι που, όπως είπαν, δεν θα περιλαμβάνει το κλείσιμο σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών σε μεγάλη κλίμακα.

«Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, όπως φαίνεται από το βαρύ ξέσπασμα της Omicron στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

Οι απαιτήσεις για χρήση μάσκας έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία, και ενώ τα τεστ rapid στις γερμανικές πόλεις θα παραμείνουν δωρεάν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, λίγα μέρη απαιτούν απόδειξη αρνητικού τεστ για να επιτραπεί είσοδος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Τυφλός είδε ξανά μετά από αυτομεταμόσχευση ματιού

Να φύγουν από τον Πειραιά και να πάνε στη Σμύρνη οι Κινέζοι, λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Βάναυση κατοχική βία σε 12χρονη Παλαιστίνια στην Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα