ΑΘΗΝΑ
08:59
|
26.04.2024
Σαν σήμερα η αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουνίου του 1989 όταν η ηγεσία της Κίνας αποφάσισε να στείλει στρατό και άρματα μάχης κατά των φοιτητών που διαδήλωναν στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου υπέρ της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και κατά της διαφθοράς.

33 χρόνια μετά η ηγεσία των ΗΠΑ δηλώνει ότι «τα θύματα της αιματηρής καταστολής των αγωνιστών της δημοκρατίας από την Κίνα εντός και γύρω από την πλατεία Τιενανμέν δεν θα ξεχαστούν».

Πριν από έναν χρόνο όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκαζε την Κίνα για την ίδια επέτειο, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» σχολίαζε σε άρθρο γνώμης: «Όταν η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του λαού μιας χώρας ή μιας περιοχής, αυτό σημαίνει ότι αυτός λαός θα πρέπει αυτομάτως να συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ, να μάχεται για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης και να είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί. Ο λαός της Κίνας έχει ήδη καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Αμερικανών. Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια θετική συνέπεια από τα γεγονότα της Τιενανμέν είναι η εξής: η πολιτική ανοσοποίηση του κινεζικού λαού από ‘πολύχρωμες’ υποκινούμενες από τη Δύση επαναστάσεις. Η Κίνα έζησε τη δική της ‘πολύχρωμη επανάσταση’ και δεν κατέρρευσε. Η Κίνα ήταν η πρώτη ανάμεσα στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις».  

Την επομένη της 4ης Ιουνίου του 1989 συνεργείο του αμερικανικού δικτύου CNN απαθανατίζει μια ιστορική σκηνή: τον άνδρα με τις δύο πλαστικές σακούλες να στέκεται μπροστά στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης του κινεζικού στρατού και να τη σταματά.

Οι θεωρίες για την τύχη του μυστηριώδους άνδρα ποικίλλουν, ενώ και η ταυτότητά του είναι ουσιαστικά άγνωστη. «Το γεγονός ότι τα άρματα μάχης δεν πέρασαν πάνω από το σώμα του είναι ενδεικτικό για την τύχη του. Πιστεύω ότι δεν σκοτώθηκε ποτέ», είχε δηλώσει ο τότε γ.γ. του ΚΚ Κίνας.

Πολλοί θεωρούν ότι η κινεζική αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να τον εντοπίσει, καθώς οι συναγωνιστές του τον έκρυψαν μέσα στο πλήθος. Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον άνδρα.

Ο Μπρους Χέρσενσον, στενός συνεργάτης του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ανέφερε χωρίς κανένα στοιχείο το 1999 ότι ο άνδρας εκτελέστηκε 14 ημέρες μετά το περιστατικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα