ΑΘΗΝΑ
19:21
|
05.05.2024
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μπορεί να συμμετάσχει σε μια σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου για την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα τείνει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο ηγετών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στα τέλη Ιουνίου για να τονώσει τον συντονισμό με τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε το Kyodo News, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για έναν Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για αυτό που έχει περιγράψει ως «έγκλημα πολέμου» κατά της Ουκρανίας.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τη δράση της ειδική επιχείρηση.

Στο παρελθόν, οι Ιάπωνες ηγέτες διατήρησαν προσεκτική γραμμή στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες διαπληκτίστηκαν για εδαφικές διαφορές δεκαετιών.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα είναι σε θέση να σχολιάσουν την έκθεση του Kyodo πριν από τη Δευτέρα.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, η οποία πιθανότατα θα επικαλύπτεται με την εκστρατεία ενόψει των εκλογών στην Ιαπωνία που θα διεξαχθούν στις 10 Ιουλίου.

Ο Κισίντα θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση πριν από τις εκλογές της Άνω Βουλής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Kyodo.

Το ΝΑΤΟ έχει προσκαλέσει την Ιαπωνία στη σύνοδο κορυφής, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα ως εταίρους του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η παρουσία του Κισίντα στη σύνοδο κορυφής θα ήταν ευπρόσδεκτη ως αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος διεθνούς αλληλεγγύης για την κρίση στην Ουκρανία, δήλωσαν οι πηγές σύμφωνα με το Kyodo.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα