ΑΘΗΝΑ
22:08
|
03.05.2024
Αναφορές λένε ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τον δημόσιο εορτασμό της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αναφορές, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τον δημόσιο εορτασμό της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν.

Το Σάββατο είναι η 33η επέτειος από το εξαιρετικά ευαίσθητο περιστατικό στο οποίο οι ηγέτες της Κίνας συνέτριψαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις με τανκς και στρατεύματα.

Μέχρι πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ ήταν ένα από τα λίγα κινεζικά εδάφη που γιόρταζαν το γεγονός.

Αλλά το Πεκίνο έχει ουσιαστικά απαγορεύσει την ετήσια δημόσια αγρυπνία της πόλης.

Τουλάχιστον έξι άτομα παραλήφθηκαν από την αστυνομία το Σάββατο, κυρίως το βράδυ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ορισμένες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν ανθρώπους να κρατούνται και να οδηγούνται από αστυνομικούς στην πόλη. Σε αλλους έγιναν σωματικές έρευνες.

Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει κανέναν αριθμό συλλήψεων. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω από την πόλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις δημόσιες συγκεντρώσεις το Σάββατο.

Μεγάλα τμήματα του Victoria Park, που στο παρελθόν ήταν ο τόπος αγρυπνιών υπό το φως των κεριών για την επέτειο της σφαγής, έχουν κλείσει.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ορισμένοι με σκυλιά ανιχνευτές, εθεάθησαν επίσης να περιπολούν την περιοχή γύρω από το πάρκο το βράδυ.

Δεκάδες άνθρωποι – σε μια προφανή προσπάθεια να επαναλάβουν την ετήσια αγρυπνία υπό το φως των κεριών – άναψαν τους φακούς των κινητών τους σε μια περιοχή κοντά στο πάρκο το Σάββατο. Στη συνέχεια προειδοποιήθηκαν από την αστυνομία να τους απενεργοποιήσουν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν νωρίτερα ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση θα μπορούσε να δει τους διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών.

«Για 33 χρόνια ήταν πάντα ειρηνικά, αλλά σήμερα είναι σαν [η αστυνομία] να αντιμετωπίζει έναν μεγάλο εχθρό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής, ο Τσαν Πο-Γινκ. «Οι καρδιές των ανθρώπων θα συνεχίσουν».

Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο έγιναν το επίκεντρο των εθνικών διαδηλώσεων που ζητούσαν μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες το 1989. Χιλιάδες άνθρωποι – κυρίως φοιτητές – κατασκήνωσαν για εβδομάδες στην πλατεία προτού εισέλθει ο στρατός στις 4 Ιουνίου και ανοίξει πυρ.

Ένας άγνωστος διαδηλωτής έγινε διεθνές σύμβολο διαμαρτυρίας επειδή μπλόκαρε μια στήλη τανκς που προχωρούσε σε βίντεο που προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Η κινεζική κυβέρνηση λέει ότι 200 πολίτες και αρκετές δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας σκοτώθηκαν. Άλλες εκτιμήσεις κυμαίνονται από εκατοντάδες έως και 10.000.

Οι ενέργειες των αρχών θεωρήθηκαν από τους ακτιβιστές ως μέρος της ευρύτερης ατζέντας της Κίνας για την εξάλειψη της πολιτικής διαφωνίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η διαγραφή από την Κίνα των δημόσιων εκδηλώσεων της 4ης Ιουνίου – όπως είναι ευρέως γνωστή στα κινέζικα η επέτειος της Τιενανμέν – έχει γίνει σχεδόν ολοκληρωτική στο Χονγκ Κονγκ από τότε που το Πεκίνο θέσπισε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο νησί το 2020.

Η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι ένα από τα μόνα μέρη του κινεζόφωνου κόσμου όπου μπορεί να τιμηθεί ανοιχτά και το Σάββατο εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν επέκρινε τη «συλλογική μνήμη της 4ης Ιουνίου που διαγράφεται συστηματικά στο Χονγκ Κονγκ».

«Αλλά πιστεύουμε ότι μια τέτοια ωμή βία δεν μπορεί να σβήσει τις μνήμες των ανθρώπων», έγραψε στα social media.

«Είναι ένα σύμβολο του πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία ταυτόχρονα, και πώς οι άνθρωποι που νοιάζονται για τη δημοκρατία πρέπει να σηκωθούν όρθιοι», είπε στο Reuters ο Τζέρεμι Τσιάνγκ, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση στην Ταϊπέι.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα