ΑΘΗΝΑ
08:15
|
02.05.2024
Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει η πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή της Γλυφάδας και επεκτάθηκε προς τη Βούλα, καθώς και τα δύο μέτωπα σε Κουβαρά και Εύβοια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ύφεση βρίσκεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την Άνω Βούλα, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να οριοθετηθεί.

«Αυτό το σημείο, στο οποίο είναι χαμηλή η βλάστηση όπως βλέπετε, είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητηθεί, το πώς η φωτιά έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή» σημείωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στον ίδιο σταθμό ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας περίπου στη 13:00 το μεσημέρι, ωστόσο δεν οριοθετήθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να επεκταθεί προς την ‘Ανω Βούλα.

«Τις φωτιές δεν τις σβήνει η Περιφέρεια» λέει ο Πατούλης αποτινάσσοντας κάθε ευθύνη

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Ελληνικού, Γ Κωνσταντάτος άφησε αιχμές σχετικά με την αμέλεια που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως υπήρξε σχετικά με τον καθαρισμό και την αποψίλωση του σημείου από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, υποστηρίζοντας πως «οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που τις έχουν, και στην ΑΔΜΗΕ και στον χώρο που ελέγχεται. Εμείς δυστυχώς παρέμβαση σε αυτό τον χώρο δεν έχουμε».

Αμφότεροι οι δύο δήμαρχοι απέδωσαν την επέκταση της πυρκαγιάς στον δυνατό αέρα που έπνεε στην περιοχή, κάνοντας λόγο για οκτώ μποφόρ, και ώθησε την φωτιά προς τα πάνω με αποτέλεσμα να φτάσει στην κορυφογραμμή και να γυρίσει προς την πλευρά της Βούλας.

Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης του πύρινου μετώπου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έσπευσε να αποδώσει την οποιαδήποτε ευθύνη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας πως «καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως δεν σβήνει τις φωτιές η Περιφέρεια. Υπάρχει ήδη ένα οργανωμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ένα αξιόμαχο σώμα Πυροσβεστικής. Εμείς επικουρούμε μέσα από την δυνατότητα και από τις εντολές για να βοηθήσουμε την κατάσβεση, δίνοντας είτε υδροφόρα οχήματα είτε σκαπτικά μηχανήματα».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός 112 της Πολιτικής Προστασίας για την εκκένωση αρχικά της Άνω Βούλας και στη συνέχεια για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο, Εξοχή, ενώ ανακλήθηκε εν τέλει η προληπτική εκκένωση ενός γηροκομείου με εκατοντάδες φιλοξενούμενους και του Παιδικού Χωριού SOS.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που παρείχε η Πυροσβεστική για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Βούλα, οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, η Πυροσβεστική σημειώνει πως «σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Υπό έλεγχο φαίνεται πως τέθηκαν εγκαίρως και τα δύο ακόμη πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή του Κουβαρά Αττικής, κοντά στην Κερατέα, αλλά και στον Αετό Καρύστου, στην Εύβοια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα