ΑΘΗΝΑ
12:37
|
18.05.2024
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχεται ξανά τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων μετά από εβδομάδες επιχειρησιακής ανάπαυλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει πια περάσει τις 100 ημέρες. Κι ενώ το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, διένυε περίπου ένα μήνα επιχειρησιακής ανάπαυλας, σήμερα οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και σημειώθηκε ένα μπαράζ εκρήξεων από ρωσικές επιθέσεις.

«Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας», έγραψε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, στο Telegram. «Οι υπηρεσίες ήδη εργάζονται στο σημείο. Περισσότερες λεπτομέρειες- αργότερα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν σε χώρους συντήρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπρόβαρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει μυρωδιά αιθάλης στον αέρα μετά τις εκρήξεις.

Ο Ολεξάντρ Γκοντσαρένκο, δήμαρχος του Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ, στα ανατολικά, δήλωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές, όμως όχι θύματα.

Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Στο Σεβεροντονέτσκ, όπου επικεντρώνεται η επίθεση των Ρώσων, ο Σέργκι Γκαϊντάι κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ όπου βρίσκεται η πόλη αυτή, δήλωσε ότι η πόλη είναι διχασμένη στα δύο μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι Ρώσοι στρατιώτες και αυτών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, οι Ρώσοι έλεγχαν το 70% της πόλης, αλλά τις τελευταίες δύο ημέρες απωθήθηκαν», σημείωσε ο Γκαϊντάι μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης και εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις.

Μια άλλη αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ από τον δήμαρχο Ολεξάντρ Γκονκαρένκο. Κανείς δεν σκοτώθηκε από την επίθεση, είπε, αλλά δύο από τις επιχειρήσεις της πόλης υπέστησαν «σημαντικές ζημιές».

Το πρωί της Κυριακής, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου στην περιοχή του Χαρκόβου και είπε ότι η Μόσχα συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν,  προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο TASS. «Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, “θα πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα