ΑΘΗΝΑ
03:16
|
02.05.2024
Στην ένταση του ανέμου, την κλιματική κρίση και το ανάγλυφο της περιοχής απέδωσε επί της ουσίας τις ευθύνες η Πολιτική Προστασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ριπές που φέρεται να έφταναν μέχρι και τα οκτώ μποφόρ, την κλιματική κρίση και το ανάγλυφο της περιοχής απέδωσε επί της ουσίας τις ευθύνες για την κατάσταση που επικράτησε το Σάββατο η Πολιτική Προστασία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας και επεκτάθηκε ταχύτατα  προς την Άνω Βούλα.

«Αντιμετωπίσαμε εχθές μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής» υποστήριξε κατά την έναρξη της ενημέρωσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού, και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό όπως ήδη είπα, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίσης, δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι».

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όλοι οι εμπλεκόμενοι κατόρθωσαν να περιοριστεί η χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε έξι – εφτά ώρες» δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός, σημειώνοντας εμφατικά ότι και ο ίδιος βρέθηκε στο πεδίο της φωτιάς, ενώ ζήτησε να μην υποτιμηθεί ότι «ουσιαστικά είχαμε τρεις διαφορετικές εστίες μέσα σε λίγες ώρες, κι αυτό είναι κάτι που πάντα δυσκολεύει τη διαχείριση της πυρκαγιάς».

Στο αφήγημα των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών του εδάφους επέμεινε και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, υπογραμμίζοντας ότι «εχθές αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, με τρεις διαφορετικές εστίες», ωστόσο «παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών ή απώλεια ανθρώπινης ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μια περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα».

«Ήταν οι αντίξοες συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο και βέβαια η δεύτερη φωτιά που έσκασε τρία χιλιόμετρα μακριά από την αρχική, στη θέση “Κρεμαστός Λαγός” η οποία μετακινήθηκε τελικά προς την περιοχή της Βάρης και αναγκαστήκαμε να εκτρέψουμε και τις δυνάμεις μας προς τα εκεί, και βέβαια στη συνέχεια να σπάσουμε τις δυνάμεις στην περιοχή του Κουβαρά που ήταν και αυτή σημαντική γιατί απειλούταν ένα σημαντικό δάσος» ισχυρίστηκε ο Ε. Τουρνάς, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για περιορισμένες υλικές ζημιές.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας», χωρίς ωστόσο καμία αναφορά στα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς και της αδυναμίας να οριοθετηθεί στο σημείο που αρχικά σημειώθηκε.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, η πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους και οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί ώστε να ελέγξουμε την πυρκαγιά από αναζωπυρώσεις» κατέληξε ο υπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα