ΑΘΗΝΑ
15:32
|
24.04.2024
Αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας κατά την επίσκεψη Λαβρόφ στην Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο και την Άγκυρα για ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την έξοδο των ουκρανικών πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Οδησσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ρωσική Izvestia, ο τουρκικός στρατός θα συνδράμει στην αποναρκοθέτηση των χωρικών υδάτων και θα συνοδεύσει τα πλοία σε ουδέτερες περιοχές, όπου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμη πηγή, θα τα συναντήσουν ρωσικά πλοία προκειμένου να τα συνοδεύσουν στον Βόσπορο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αφορά, μέχρι στιγμής, μόνο την Οδησσό, την ώρα που ουκρανικά σιτηρά μεταφέρονται πλέον στην ΕΕ σιδηροδρομικώς και οδικώς, χωρίς να έχουν φτάσεις ακόμα στου τελικούς καταναλωτές.

Εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου δήλωσε στη Izvestia ότι η Άγκυρα συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση, καθώς θεωρεί κρίσιμη την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την πηγή, ο «οδικός χάρτης» θα εγκριθεί στις 8-9 Ιουνίου κατά την επίσκεψη των επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει το θέμα των εξαγωγών σιτηρών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Η πρόθεση της Άγκυρας να συμμετάσχει στην απεμπλοκή των πλοίων από τα ουκρανικά λιμάνια, οφείλεται στο γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία απειλείται από την επισιτιστική κρίση και θέλει να την αποτρέψει, δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Οζτούρκ Γιλμάζ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ονούρ Σινάν Γκιουζαλτάν σημείωσε ότι η συμμετοχή της Άγκυρας στην επιχείρηση είναι «αναμενόμενη και φυσιολογική», δεδομένης της τουρκικής μεσολάβησής της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα