ΑΘΗΝΑ
13:13
|
26.04.2024
Ούτε η εθνική «ανάταση» για το Ιωβηλαίο κατάφερε να κοπάσει τη δυσφορία των «ανταρτών» Τόρηδων για το σκάνδαλο Partygate.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόψε στις 20.00 η ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πρόταση μομφής και αμφισβήτησης της ηγεσίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής του Συντηρητικού Κόμματος για τη διοργάνωση αυτού του είδους ψηφοφοριών, ανακοίνωσε προ ολίγου ότι έλαβε τις απαραίτητες 54 επιστολές από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι φήμες περί της επικείμενης πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον κυκλοφορούν εδώ και μια εβδομάδα με τους «αντάρτες» Τόρηδες να μην έχουν συγχωρέσει τον Βρετανό πρωθυπουργό για το σκάνδαλο Partygate, δηλαδή τις συγκεντρώσεις εντός της πρωθυπουργικής οικίας εν μέσω γενικού λοκντάουν στη χώρα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ακόμα και στο εορταστικό τριήμερο του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, ο μόνος που αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο ήταν ο Τζόνσον.

Σε περίπτωση που ο Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του.

Ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής στην περιφέρεια του Χέρφορντ και εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Τζόνσον, Τζέσι Σίμονς, είναι ανάμεσα στους 54 Τόρηδες που ζητούν επισήμως την αποκαθήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής μιας ανέμελης κουλτούρας παραβίασης των νόμων στην Ντάουνινγκ Στριτ», σχολίασε σε επιστολή του με παραλήπτη τον Τζόνσον, η οποία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Πάντως χθες Κυριακή ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς δήλωσε στο BBC «βέβαιος» ότι ο Πρωθυπουργός θα επιβιώσει της νέας πρότασης μομφής.



Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι έχει από χθες ενημερώσει τον Τζόνσον για την πρόταση μομφής. Σήμερα δήλωσε: «Το όριο του 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης στον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα διεξαχθεί ψηφοφορία μεταξύ 18:00 και 20:00 (τοπική ώρα) σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου». Πρόσθεσε ότι οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος. 

Για να κερδίσει ο Τζόνσον την ψηφοφορία, θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κερδίσει 180 ψήφους (τους μισούς βουλευτές του, συν έναν), με την προϋπόθεση ότι όλοι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψηφίζουν και κανείς δε θα απέχει.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα έχει «ασυλία» για 12 μήνες και δεν θα μπορεί να τεθεί θέμα αμφισβήτησης στην ηγεσία του κόμματος.  Ωστόσο, κυκλοφορούν φήμες που θέλουν την Επιτροπή του 1922, των βασικών βουλευτών των Τόρηδων, να επιδιώκουν να αλλάξουν το ισχύον σύστημα.  Ερωτηθείς σχετικά ο Μπρέιντι, τόνισε ότι «τεχνικά, είναι δυνατό».

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σχετικά με την πρόταση μομφής: «Ο κ. Τζόνσον επικροτεί ολόθερμα την ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεσή του ενώπιον των βουλευτών». Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης είναι «μια καλή ευκαιρία για να μπει ένα τέλος στις εικασίες μηνών και να προχωρήσει η κυβέρνηση».  

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, με ανάρτησή της στο Twitter δήλωσε ότι στηρίζει «100% τον Τζόνσον» και κάλεσε τους συναδέλφους της να πράξουν το ίδιο. «Έχει απολογηθεί για τα  λάθη που έγιναν. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην οικονομικής μας ανάπτυξη», τόνισε η Τρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα