ΑΘΗΝΑ
13:24
|
30.11.2023
Μια εξέδρα φυσικού αερίου που βυθίστηκε στη βόρεια Αδριατική το 2020 ενδέχεται να διαρρέει αέριο, πιθανώς μεθάνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εξέδρα φυσικού αερίου που βυθίστηκε στη βόρεια Αδριατική το 2020 ενδέχεται να διαρρέει αέριο, πιθανώς μεθάνιο, προειδοποίησε η Greenpeace Κροατίας το Σαββατοκύριακο.

Η πλατφόρμα Ivana D, ύψους 65,5 μέτρων, μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα φυσικού αερίου που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Κροατία, βυθίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2020, πιθανότατα λόγω μιας σφοδρής καταιγίδας.

Το Witness, ένα από τα σκάφη της Greenpeace, κατέπλευσε στην περιοχή όπου βρισκόταν η Ivana D στις αρχές Ιουνίου και οι δύτες που έφτασαν στην εξέδρα παρατήρησαν επαναλαμβανόμενες διαρροές αερίου. Η Greenpeace Κροατίας δήλωσε ότι ένα βίντεο που τραβήχτηκε υποβρυχίως «δείχνει ξεκάθαρα φυσαλίδες αερίου που προέρχονται από τους σκουριασμένους σωλήνες της εξέδρας».

Ο κροατικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου INA, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στην ουγγρική MOL, διέψευσε γρήγορα την αναφορά ως «ανακριβή και αντιεπιστημονική». Είπε ότι η INA παρακολουθεί τακτικά τη βυθισμένη πλατφόρμα Ivana D και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση διαρροής αερίου, οι ορατές φυσαλίδες θα ήταν «δραστικά μεγαλύτερες».

Ο διευθυντής της Greenpeace Κροατίας, Ζόραν Τόμιτς, δήλωσε στη EURACTIV ότι «για ενάμιση ολόκληρο χρόνο ακούμε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από την INA και την κυβέρνηση ότι όλα είναι εντάξει, ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι το κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως και δεόντως».

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ότι υπάρχει κάποια διαρροή αερίου εκεί, και θα μπορούσε κανείς λογικά να συμπεράνει ότι θα μπορούσε να είναι μεθάνιο. Απαιτούμε να διερευνηθούν επειγόντως αυτές οι συνθήκες και να ενημερωθεί επιτέλους το κοινό για την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων».

Επίσημη έρευνα διεξάγεται εδώ και 17 μήνες, αλλά χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε η Greenpeace.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Nacional ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι είχε λάβει, όπως είπε, ένα απόρρητο έγγραφο που προειδοποιούσε για εκτεταμένες ζημιές στην πλατφόρμα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες διαρροές αερίου.

Η Κροατία, της οποίας η προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική ομορφιά των ακτών της στην Αδριατική, είχε λίγες μεγάλες οικολογικές καταστροφές μέχρι στιγμής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έθεσε στο συρτάρι ένα σχέδιο για έναν αγωγό Druzhba-Adria, που υποτίθεται ότι θα συνέδεε ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου με το βαθύ θαλάσσιο λιμάνι της Κροατίας, το Omišalj, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

28η Διάσκεψη για το κλίμα: Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνουν παρελθόν

Με αληθινά ζώα «στόλισε» δύο Χριστουγεννιάτικες φάτνες στον Βόλο ο Αχιλλέας Μπέος

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Στενότερη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα θέλει ο Τζον Κέρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα