ΑΘΗΝΑ
05:33
|
22.05.2024
Το 77,8% στο χθεσινό δημοψήφισμα υπέρ των συνταγματικών αλλαγών και της αποκέντρωσης της λήψης αποφάσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι στο Καζακστάν υποστήριξαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου, ανακοίνωσε, σήμερα Δευτέρα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Με συνολική συμμετοχή που ανήλθε στο 68,06% το 77,18% των ψήφων ήταν υπέρ των τροπολογιών που αποκεντρώνουν τη λήψη αποφάσεων και αφαιρούν από τον πρώην ηγέτη Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ το καθεστώς του «Ηγέτη του Έθνους».

Ακόμη και μετά την παραίτησή του από την προεδρία μετά από συνεχόμενα 30 χρόνια, ο Ναζαρμπάγιεφ διατήρησε τον συνταγματικό τίτλο του «Elbasy», ή «Ηγέτης του Έθνους» – ένας ρόλος που του παρείχε επιρροή στη χάραξη πολιτικής ανεξάρτητα από την επίσημη θέση του. Το νέο σύνταγμα θα αποκλείει αυτό το καθεστώς.

Μια άλλη τροπολογία εμποδίζει τους συγγενείς του προέδρου να κατέχουν κυβερνητικές θέσεις – ένα ξεκάθαρο νεύμα στην επιρροή της οικογένειας και των πεθερικών του Ναζαρμπάγιεφ, που έχασαν ισχυρές θέσεις μετά το τελευταίο ξέσπασμα βίας στη χώρα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η γιγάντια δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας συγκλονίστηκε από βίαιες διαδηλώσεις – οι οποίες ξεκίνησαν από ειρηνικές διαδηλώσεις για την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων – και άφησαν πίσω τους περισσότερους από 230 νεκρούς και ώθησε τις αρχές να καλέσουν στρατεύματα του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Η προσπάθεια για ένα «Νέο Καζακστάν» στον απόηχο της βίας προήλθε από τον άνθρωπο που επέλεξε ο Ναζαρμπάγιεφ για να τον αντικαταστήσει ως πρόεδρο το 2019, τον 69χρονο Τοκάγιεφ, ο οποίος περιέγραψε το δημοψήφισμα ως μετατόπιση από την «υπερπροεδρική» εξουσία.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα