ΑΘΗΝΑ
23:12
|
20.05.2024
Οι κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί για κακουργήματα και ηθική αυτουργία, με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, πήραν νέα αναβολή για τον Ιανουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναβλήθηκε για πέμπτη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για την διαβόητη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, για τα οποία κατηγορούνται ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί επίσης άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Δημήτριος Λευκόπουλος (Γενικός Γραμματέας ΝΑΘ) καθώς και μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί για κακουργήματα και ηθική αυτουργία, με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, μετά από τέσσερις αναβολές (δύο λόγω της πανδημίας, κι από μια φορά λόγω αιτήματος κατηγορούμενου και ωραρίου), αναμένονταν να βρεθούν σήμερα, με παρόντες τους αδελφούς Ψωμιάδη, στο εδώλιο. Το Δικαστήριο όμως έκανε δεκτό αίτημα συνηγόρου για νέα αναβολή, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε (πρόβλημα υγείας) και όρισε νέα δικάσιμο, για τις 19 Ιανουαρίου του 2023.

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. Ευρώ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. Ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα