ΑΘΗΝΑ
22:42
|
18.04.2024
Πρωτοφανή και υποκριτική «υστερία» εις βάρος της χώρας του καταγγέλλει ο Σέρβος πρόεδρος με αφορμή την ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τον αποκλεισμό του αεροσκάφους του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το να πετάξει στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παραπονέθηκε ότι ασκείται υπερβολική πίεση στη Σερβία εν μέσω «υστερίας» κατά της Μόσχας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Σερβίας, έκανε λόγο για μια «ανεπανάληπτη υστερία» εναντίον της χώρας του.

Όπως είναι γνωστό, η επίσκεψη του Ρώσου αξιωματούχου ακυρώθηκε αφού το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, που υποστηρίζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για να εμποδίσουν την πτήση του Λαβρόφ.

«Φυσικά κάποιος πρέπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Καταρχάς, δεν έχω δει εδώ και πολύ καιρό το είδος της υστερίας το οποίο δέχεται η μικρή Σερβία, σε καμιά άλλη χώρα. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόση πίεση ασκήθηκε στη Σερβία εξαιτίας αυτής της επίσκεψης», είπε ο Βούτσιτς στο RTS.

Κατηγόρησε, δε, την ΕΕ για υποκρισία σχετικά με τη μη συνεργασία με τη Ρωσία, επειδή ο Λαβρόφ σύντομα θα επισκεφθεί την Τουρκία,χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

«Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω – πώς ο Βούτσιτς είναι μεγαλύτερος κακός; Θέλετε να το πείτε αυτό στην Τουρκία αύριο επειδή ο Λαβρόφ πηγαίνει στην Άγκυρα; Θέλετε να τη διώξετε από το ΝΑΤΟ; Φαίνεται ότι μόνο προς τη μικρή Σερβία ασκούνται αυτές οι πιέσεις», ανέφερε.

Ο Σέρβος πρόεδρος, κατήγγειλε επίσης, ότι η Σερβία καταδικάζεται επειδή δεν τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ, ενώ χώρες όπως η Γερμανία εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο. «Και τι έκανε λάθος η Σερβία; Σε ποιον κάναμε κακό; Μήπως ενοχλεί απλά η άρνησή μας να είμαστε μέρος της αγέλης;», αναρωτήθηκε.

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της χώρας του είναι η ένταξη στην Ε.Ε. «Η Σερβία πρέπει να επισπεύσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί είναι το καλύτερο για τη χώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση τριών χωρών να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «άνευ προηγουμένου», αλλά επεσήμανε πως δεν προκειται να επηρεάσει τις καλές σχέσεις της Μόσχας με το Βελιγράδι.

«Συνέβη κάτι πρωτόγνωρο. Μια κυρίαρχη χώρα έχει στερηθεί το δικαίωμά της να ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι διεθνείς δραστηριότητες της Σερβίας, που σχετίζονται με τη Ρωσία, έχουν μπλοκαριστεί», είπε ο Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να φτάσει στη Σερβία για επίσκεψη αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Balkan Insight

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα