ΑΘΗΝΑ
19:41
|
12.05.2024
Χάθηκε μαζί με ιθαγενή εμπειρογνώμονα που έχει δεχτεί απειλές από υλοτόμους και ανθρακωρύχους που εισβάλουν στη γη των ιθαγενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος και ένας Βραζιλιάνος ιθαγενής αγνοούνται σε μια απομακρυσμένη περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μετά από απειλές που δέχτηκαν, δήλωσαν οι αρχές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ιθαγενών τη Δευτέρα, προκαλώντας φόβους για την ασφάλειά τους.

Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής Ντομ Φίλιπς, 57 ετών, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για τη συγγραφή βιβλίου, ενώ βρίσκονταν στην κοιλάδα Τζαβάρι του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, μαζί με τον ιθαγενή εμπειρογνώμονα Μπρούνο Περέιρα, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, της οποίας ο δημοσιογράφος είναι εδώ και καιρό συνεργάτης.

Οι δύο άνδρες είχαν ταξιδέψει με βάρκα στη λίμνη Τζαμπούρου, κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού , και αναμενόταν να επιστρέψουν στην πόλη Αταλάια ντο Νόρτε το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με όσα ανέφεραν δύο οργανώσεις για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Οι άνδρες είχαν δεχτεί απειλές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Ένωση Ιθαγενών Οργανώσεων της Κοιλάδας Τζαβάρι (UNIVAJA) και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Απομονωμένων και των Ιθαγενών (OPI).

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ο Περέιρα, ειδικός στην υπηρεσία ιθαγενικών υποθέσεων της Βραζιλίας FUNAI με βαθιά γνώση της περιοχής, έχει γίνει γνωστό πως λαμβάνει τακτικά απειλές από υλοτόμους και ανθρακωρύχους που προσπαθούν να εισβάλουν στη γη των απομονωμένων ομάδων αυτόχθονων .

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο άνδρες έφτασαν στη λίμνη Τζαμπούρου το βράδυ της Παρασκευής. Ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής νωρίς την Κυριακή, κάνοντας στάση στην κοινότητα του Σάο Ραφαέλ, όπου ο Περέιρα είχε προγραμματίσει μια συνάντηση με έναν τοπικό ηγέτη για να συζητήσουν περιπολίες ιθαγενών για την καταπολέμηση των «έντονων εισβολών» που λαμβάνουν χώρα στα εδάφη τους. Όταν ο αρχηγός της κοινότητας δεν έφτασε στο ραντεβού, οι άνδρες αποφάσισαν να συνεχίσουν προς την Αταλάια ντο Νόρτε, ένα ταξίδι περίπου δύο ωρών, είπαν.

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν με ένα νέο σκάφος με 70 λίτρα βενζίνης, που θεωρούνται αρκετά για το ταξίδι και χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έστειλε την αστυνομία για να ερευνήσει και ενεργοποίησε μια επιχείρηση έρευνας, υπό την ηγεσία του ναυτικού της Βραζιλίας.

Δύο αρχικές έρευνες από αυτόχθονες ντόπιους «με εξαιρετικά καλή γνώση της περιοχής» δεν βρήκαν κανένα ίχνος των ανδρών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων εκφράζουν ανησυχία, όπως και κορυφαίες οργανώσεις και προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Βραζιλιάνου πρώην προέδρου Λούλα.

«Παρακαλούμε τις αρχές της Βραζιλίας να στείλουν την εθνική φρουρά, την ομοσπονδιακή αστυνομία και όλες τις δυνάμεις που έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τον αγαπημένο μας Ντομ», έγραψε στο Twitter ο σύντροφος της αδερφής του Φίλιπς. «Λατρεύει τη Βραζιλία και έχει αφιερώσει την καριέρα του στην κάλυψη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός» συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Βραζιλίας (ACIE) εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους και προέτρεψαν τις αρχές να δράσουν άμεσα.

«Ελπίζω να είναι καλά, ασφαλείς και να βρεθούν γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Λούλα, ο πρωτοπόρος για τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας τον Οκτώβριο ενάντια στον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι παρακινεί και καλύπτει τις εισβολές σε εδάφη των ιθαγενών στον Αμαζόνιο, με τις πολιτικές του υπέρ των ορυχείων και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο Guardian ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ανησυχεί πολύ» για τον Φίλιπς, η δουλειά του οποίου έχει επίσης εμφανιστεί στους New York Times, στην Washington Post και σε άλλα κορυφαία μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Μπελγκόροντ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (upd.)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα