ΑΘΗΝΑ
09:23
|
19.04.2024
Οκτώ ήδη τα κρούσματα παιδικής παράλυσης καθώς γονείς και κληρικοί εμποδίζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η εκστρατεία εξάλειψης της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν καθώς παρατηρείται νέα έξαρση κρουσμάτων από την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε παιδιά με συμπτώματα παράλυσης στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Πρόκειται για πρώτα κρούσματα πολιομυελίτιδας μετά από ένα και πλέον χρόνο.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας εκτιμούν ότι η νέα έξαρση οφείλεται σε αντιεμβολιαστές γονείς, οι οποίοι παραποιούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ώστε να εμφανίζονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους ως εμβολιασμένοι. Επίσης εκτιμάται ότι αρκετοί κληρικοί κηρύττουν κατά του εμβολιαστικού προγράμματος. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της νέας έξαρσης της ιογενούς λοίμωξης.  

Το Βόρειο Ουαζιριστάν είναι πρώην προπύργιο των Ταλιμπάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου παρατηρούνται διαχρονικά υψηλά ποσοστά αρνητών των εμβολίων. «Τα ψεύτικα σημάδια εμβολίων σε παιδιά και η άρνηση των γονέων είναι δύο βασικές αιτίες της πρόσφατης έξαρσης. Υγειονομικοί, υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ‘συνωμοτούν’ με γονείς αρνητές των εμβολίων», δήλωσε στον βρετανικό «Γκάρντιαν» αξιωματούχος στο πρόγραμμα εξάλειψης της πολιομυελίτιδας του Πακιστάν. Διευκρίνισε ότι κάποιοι γονείς σε συνεννόηση με το προσωπικό του εμβολιαστικού προγράμματος αποκτούν τα ειδικά στιλό,  που χρησιμοποιούνται για το μαρκάρισμα στα δάχτυλα των εμβολιασμένων παιδιών.

Τα τελευταία 25 χρόνια στο Πακιστάν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα από πόρτα σε πόρτα. Οι ομάδες για τον εμβολιασμό απαρτίζονται κυρίως από γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, συχνά εθελόντριες, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από φρουρούς ασφαλείας.

Τρεις τέτοιες εκστρατείες πραγματοποιήθηκαν φέτος τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μαρτίου στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μια εργαζόμενη. Τον Ιανουάριο, επίσης στα βορειοδυτικά, οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό που παρείχε ασφάλεια στην ομάδα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Ένοπλες ομάδες στο Πακιστάν έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και φρουρούς ασφαλείας τους από το 2012. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Πακιστάν είναι μία από τις δύο μόνο χώρες στο κόσμο, μαζί με το Αφγανιστάν, όπου ο ιός της πολιομυελίτιδας εξακολουθεί να είναι ενδημικός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα