ΑΘΗΝΑ
23:41
|
19.04.2024
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η υπουργός Άμυνας της χώρας - Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιδέα της αποστολής νέων βαρέων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυραύλων, δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργαρίτα Ρόμπλες, χθες Δευτέρα, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Telecinco.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και σε συντονισμό με άλλες χώρες, η Ισπανία, επειδή πιστεύει στην ειρήνη και εργάζεται για την ειρήνη, θα συνεχίσει να στηρίζει τον ηρωισμό της Ουκρανίας», δήλωσε η προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπουργός, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η «αλληλεγγύη της Ισπανίας στην Ουκρανία είναι ολοκληρωτική», κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί, πρόσθεσε, με αρκετές αποστολές ισπανικού στρατιωτικού υλικού που παραδόθηκαν στο Κίεβο, κυρίως μέσω της Πολωνίας.

Ωστόσο, ζήτησε «μέγιστη ψυχραιμία και διακριτικότητα» στο θέμα αυτό, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε εκ νέου την Κυριακή με αντίποινα τις «εχθρικές» χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες για αύξηση της ισπανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, με την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και αντιαεροπορικών πυραύλων, κυκλοφόρησαν την Κυριακή από την ισπανική εφημερίδα El Pais . 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Ισπανία θα παράσχει επίσης εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό σχετικά με τη χρήση των αρμάτων μάχης, αρχικά στη Λετονία, η οποία ήδη φιλοξενεί 500 Ισπανούς στρατιώτες στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, και σε δεύτερη φάση ενδεχομένως και στην ίδια την Ισπανία.

Τα άρματα μάχης Leopard κατασκευάστηκαν στη Γερμανία και στη συνέχεια πωλήθηκαν στην Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εγκρίνει την επανεξαγωγή πριν παραδοθούν στην Ουκρανία.

Προβλήματα στην κυβέρνηση συνεργασίας

Στις χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Άμυνας υποβάθμισε τη σημασία των αποκλίσεων που προέκυψαν στο εσωτερικό του ισπανικού κυβερνητικού συνασπισμού των σοσιαλιστών του PSOE και των αριστερών Unidas-Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) για το ΝΑΤΟ.

Οι υπουργοί της Unidas Podemos δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν σκοπεύουν να είναι παρόντες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, καθώς το αριστερό κόμμα τάσσεται κατά οποιασδήποτε ισπανικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

«Το σημαντικό είναι ότι εκτιμούμε αυτή τη σύνοδο κορυφής και τα όσα σημαίνει για τη διεθνή εικόνα της Ισπανίας», τόνισε η υπουργός Άμυνας, η οποία ανέφερε πως το ΝΑΤΟ αποτελεί μια συμμαχία «αξιών και ειρήνης» και αποτελείται από δημοκρατικές χώρες.

Με πληροφορίες από Politico, Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα