ΑΘΗΝΑ
11:00
|
20.04.2024
Hγέτες της νεοναζιστικής οργάνωσης «Proud Boys» αντιμετωπίζουν νέα κατηγορία σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς νεοναζιστικής ομάδας «Proud Boys», Ενρίκε Τάριο, είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία για συνομωσία με στόχο την εξέγερση σχετικά με την περσινή εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μαζί με άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο καθώς συνεδρίαζε για να πιστοποιήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Στο κατηγορητήριο 33 σελίδων αναφέρεται ότι ο Τάριο και οι συγκατηγορούμενοι του Τζο Μπιγκς, Ίθαν Νόρντιν, Ζάκαρι Ρελ και Ντόμινικ Πεζόλα χρησιμοποιούσαν επί μήνες κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων προκειμένου να σταματήσουν με τη βία την επικύρωση της εκλογής του νέου προέδρου του ΗΠΑ.

Λέγεται ότι ενθάρρυναν τα μέλη να παρευρεθούν στη συγκέντρωση στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ ζήτησαν χρήματα από τον κόσμο μέσω διαδικτύου για να αγοράσουν προστατευτικό εξοπλισμό και να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού στην Ουάσιγκτον.

Σε ένα μήνυμα κειμένου την ημέρα της εξέγερσης, ο Τάριο φάνηκε να συγκρίνει την επίθεση στο Καπιτώλιο με την εισβολή στο «Χειμερινό Ανάκτορο» κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης το 1917, λένε οι εισαγγελείς.

Τρεις ημέρες πριν την εισβολή, ένα μέλος των «Proud Boys» έστειλε φωνητικό μήνυμα λέγοντας πως ο κύριος χώρος δράσης πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Εκεί διεξάγεται η ψηφοφορία με όλες τις ενστάσεις», είπε το άτομο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Σχεδιάστε τις επιχειρήσεις γύρω από την μπροστινή είσοδο του κτιρίου του Καπιτωλίου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε το National Mall και όχι τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια.»

Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία είναι τα μηνύματα που έστειλε ο Μπερτίνο στον Τάριο μετά την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους. «Ξέρετε ότι το κάναμε αυτό», είπε ο πρώτος αναφερόμενος στις συνέπειες της παρεμπόδισης της νίκης του Μπάιντεν.

Πάντως, ο Τάριο -ηγέτης των Proud Boys από το 2018- δεν βρισκόταν στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 6 Ιανουαρίου, αφού είχε διαταχθεί να την εγκαταλείψει ύστερα από τη σύλληψή του την προηγούμενη μέρα, επειδή έκαψε ένα πανό του κινήματος Black Lives Matter σε μια εκκλησία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ του Τραμπ τον Δεκέμβριο. Τον Αύγουστο, καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση για το περιστατικό.

Κατηγορείται, όμως, γιατί, παρόλο που δεν «συμμετείχε σωματικά στην παραβίαση του Καπιτωλίου», «ηγήθηκε του εκ των προτέρων σχεδιασμού και παρέμεινε σε επαφή με άλλα μέλη των Proud Boys κατά τη διάρκεια της επίθεσης». Οι δικηγόροι και των πέντε κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συνωμότησαν και ότι οι συνομιλίες της ομάδας MOSD όπως, επίσης, και η απόκτηση εξοπλισμού, ήταν μέτρα για την προστασία τους σε περίπτωση πιθανών διαπληκτισμών.

Ωστόσο, η νέα κατηγορία είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Χρειάζεται οι εισαγγελείς να δείξουν πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι τουλάχιστον δύο άτομα συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν βία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να παρέμβουν στη διαδικασία. 

Τέλος, είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται η κατηγορία της εξέγερσης για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Οι ηγέτες της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής «The Oath Keepers» κατηγορήθηκαν για εξέγερση τον Ιανουάριο.

Συνολικά, περισσότεροι από 860 άνθρωποι σε 48 πολιτείες έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα