ΑΘΗΝΑ
09:07
|
20.04.2024
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά υφίσταται ισχυρά πλήγματα από στελέχη των Τόρις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών των Τόρις σε ψήφο εμπιστοσύνης, παρά τη σημαντική εξέγερση κατά της ηγεσίας του που επέφερε και την πρόταση μομφής από στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον κέρδισε το 59% των ψήφων, που σημαίνει ότι είναι πλέον απρόσβλητος από μια νέα πρόκληση ηγεσίας των Συντηρητικών για ένα χρόνο.

«Είμαστε στο πλευρό των σκληρά εργαζόμενων Βρετανών και θα συνεχίσουμε τη δουλειά», δήλωσε ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη νίκη του στην ψήφο εμπιστοσύνης ως «αποφασιστική».

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο πρωθυπουργός παραμένει, μεν, στη θέση του, αλλά οι επικριτές του απαντούν πως η κλίμακα της εξέγερσης εναντίον του δείχνει ότι η εξουσία του είχε αποδυναμωθεί, με ορισμένους να τον καλούν να παραιτηθεί.

Το ποσοστό ψήφου υπέρ του Τζόνσον ήταν χαμηλότερο από το 63% που έλαβε η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι όταν κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα το 2018, προτού παραιτηθεί έξι μήνες αργότερα λόγω αδιεξόδου του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι ένα «διχασμένο» Συντηρητικό Κόμμα «υποστηρίζει» τον κ. Τζόνσον αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης. Και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, επισήμανε ότι ενώ ο κ. Τζόνσον έχει παραμείνει στην εξουσία, «η φήμη του έχει καταστραφεί και η εξουσία του έχει πλέον πληγεί πλήρως».

Από την άλλη, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα «ανανεώνει την εντολή του πρωθυπουργού» και επιτρέπει στην κυβέρνηση να «εστιάζει αμείλικτα στα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους μας».

Ο βουλευτής των Τόρις και γραμματέας της Ουαλίας Σάιμον Χαρτ είπε στο BBC ότι ο πρωθυπουργός «έχει πολλά να αποδείξει», αλλά επέμεινε ότι το αποτέλεσμα «ήταν αρκετά αποφασιστικό».

Ο Τζόνσον, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2019, ενημερώθηκε ότι θα αντιμετώπιζε πρόταση μομφής για την ηγεσία του την Κυριακή κατά τη διάρκεια του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας, μετά από εβδομάδες εικασιών για το μέλλον του.

Η ψηφοφορία προκλήθηκε από συντηρητικούς βουλευτές αφού τουλάχιστον το 15% από αυτούς έγραψαν επιστολές μομφής στον Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο της κομματικής Επιτροπής του 1922.

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών των Τόρις έχει αυξηθεί από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μια εξαιρετικά επικριτική αναφορά για πάρτι που παραβίασαν τα μέτρα του λοκντάουν μέσα και κοντά στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η έκθεση αποκάλυψε την έκταση της παραβίασης των κανόνων του Covid-19 στον Aριθμό 10, συμπεριλαμβανομένου ενός πάρτι γενεθλίων τον Ιούνιο του 2020 όπου επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία στον πρόεδρο Τζόνσον επειδή παρευρέθηκε εκεί.

Το πρόστιμο σήμαινε ότι ο Τζόνσον έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για παράβαση του νόμου.

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν επίσης διαφωνία σχετικά με τις αυξήσεις φόρων, την απάντηση της κυβέρνησης στην αύξηση του κόστους διαβίωσης και την κατεύθυνση της πολιτικής της.

Αλλά το θέμα που θα ανησυχήσει περισσότερο τους υποστηρικτές τον Τζόνσον είναι πώς θα επαναφέρουν τους αντάρτες υπό έλεγχο. Καθώς πολλοί βουλευτές των Τόρις επέκριναν έντονα την ηγεσία του Τζόνσον – από τη βουλευτή του Μπίσοπ Ώκλαντ Ντεχένα Ντέιβισον μέχρι αρκετούς βουλευτές των Σκωτσέζων Τόρις – έγινε πιο δύσκολο για τον Τζόνσον να προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο μια διέξοδο.

Ό,τι και να πει ο Τζόνσον, η διακυβέρνηση έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα