ΑΘΗΝΑ
09:26
|
20.04.2024
Έκκληση για ιατρική βοήθεια λόγω πιθανής έξαρσης φυματίωσης στις φυλακές με αφορμή την υπόθεση του πολιτικού κρατούμενου Χασάν Αμπντάλα Χαμίμπ Μπάτι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Τζάου του Μπαχρέιν αντιδρά γελώντας όταν οι κρατούμενοι τον εκλιπαρούν ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο ένας συγκρατούμενός τους με συμπτώματα φυματίωσης. «Ας πεθάνει από φυματίωση» ακούγεται να λέει ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών του Μπαχρέιν σε ηχητικό ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος «Middle East Eye».

Πρόσφατη φωτογραφία του πολιτικού κρατούμενου Χασάν Αμπντάλα Χαμίμπ Μπάτι

Οι κρατούμενοι απευθύνθηκαν στον υπάλληλο εκ μέρους του Χασάν Αμπντάλα Χαμίμπ Μπάτι, του πολιτικού κρατούμενου που πάσχει σίγουρη από κάποια σοβαρή ασθένεια που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να διαγνώσει και κινδυνεύει να πεθάνει πολύ σύντομα αν δεν του παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.  

Το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο αρχικά εστάλη στο Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εστιάζει στις ανησυχίες των κρατουμένων για ενδεχόμενη έξαρση της φυματίωσης στις φυλακές Τζάου. Προσφάτως ένας κρατούμενος με φυματίωση αφέθηκε ελεύθερος ενώ τουλάχιστον άλλοι δύο με συμπτώματα της μεταδοτικής ασθένειας ζητούν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο σωφρονιστικός υπάλληλος έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της υγείας του Χασάν Αμπντάλα Χαμίμπ Μπάτι, η οποία έχει επιβαρυνθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της ποινής του, αλλά επιλέγει να πει: «Ας πεθάνει από φυματίωση».

«Ένας υπάλληλος παρέλαβε το αίτημά μας για μεταφορά του συγκρατούμενού μας σε κλινική αλλά απλά το έδειξε σε έναν άλλο συνάδελφό του και άρχισαν να γελούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα», λέει ο κρατούμενος σε καθεστώς ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας. «Τον κράτησαν στο ίδιο κελί από κακία», πρόσθεσε. Στη συνέχεια οι κρατούμενοι διαβίβασαν το αίτημά τους στον υπεύθυνο ασφαλείας του σωφρονιστικού καταστήματος, ο οποίος επίσης δεν αντέδρασε.  

Φυλακές Τζάου στο Μπαχρέιν

Την περασμένη εβδομάδα, οι συγγενείς δύο πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Τζάου, των Σαΐντ Νιζάρ Αλουαντέι και Μορτάντα Μοχάμεντ Αμπντέλ-Ρεζά, δήλωσαν ότι οι δύο άνδρες έχουν εμφανίσει συμπτώματα φυματίωσης αλλά δεν έχουν εξεταστεί. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο τιμωρήθηκε με τριήμερη παραμονή στην απομόνωση επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει στο κελί του αν δεν εξεταστεί. Η μητέρα του ίδιου κρατούμενοι απειλήθηκε με φυλάκιση επειδή ζήτησε ιατρική φροντίδα για τον γιο της.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Πολ Σκρίβεν του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να καταθέτει σχετική ερώτηση. Νόμος στο Μπαχρέιν προβλέπει την αποφυλάκιση των κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Γιατί αυτή η εξαίρεση δεν εφαρμόζεται στον Μπάτι. Γιατί είναι ακόμα στη φυλακή ενώ εκεί προσβλήθηκε από φυματίωση;», αναρωτήθηκε ο λόρδος Πολ Σκρίβεν. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση του ΗΒ να πιέσει το Μπαχρέιν με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση και αποζημίωση του πολιτικού κρατουμένου καθώς αρρώστησε εντός των φυλακών. Ο Βρετανός απευθύνθηκε επίσης για το θέμα στην πρεσβεία του Μπαχρέιν στο Λονδίνο αλλά ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα